HPL is een materiaal dat tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. De kans is dan ook groot dat je hier weleens van gehoord hebt. Toch zijn er genoeg mensen die geen idee hebben wat HPL eigenlijk is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over HPL.

Wat is HPL precies?

We beginnen bij het begin en leggen eerst kort uit wat HPL precies is. De drie letters staan voor High Pressure Laminate, maar in Nederland kennen we het ook als hogedruklaminaat. De kern van HPL bestaat uit papier of houtvezel dat wordt afgewerkt met twee toplagen. Deze lagen worden onder zeer hoge druk en bij een hoge temperatuur samengeperst tot een plaat. Het resultaat is een zeer dichte, harde en vormvaste plaat.

Voordelen van HPL

Als je HPL nog niet eerder gebruikt hebt, wil je ongetwijfeld weten wat de voordelen van dit materiaal zijn. Door de manier waarop het geproduceerd wordt, is het allereerst bijzonder stevig. Hier houdt het niet bij op, want HPL is ook nog eens bijzonder duurzaam. Zo is het materiaal bijvoorbeeld kras- en stootbestendig en bovendien slijt het niet. Dit maakt dat HPL ook onderhoudsvriendelijk is. Het is voldoende om er zo nu en dan met een vochtige doek overheen te gaan om het mooi te houden. HPL behoudt bovendien zijn kleur, zelfs als het veelvuldig blootgesteld wordt aan vocht en zonlicht. Tot slot zijn de platen verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten en maten. Dit is ook één van de redenen dat het tegenwoordig steeds vaker toegepast wordt.

Waar kun je HPL voor gebruiken?

Aangezien HPL bestand is tegen vocht en zonlicht, verbaast het je waarschijnlijk niet dat dit materiaal veelvuldig buiten gebruikt wordt. Toch wordt het ook binnen toegepast. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer bedrijven die er gebruik van maken. Je ziet het materiaal vaak terug in een laboratorium of operatiekamer. Niet gek, want HPL houdt geen vuil vast. Hierdoor is het uitermate geschikt voor gebruik op dergelijke plekken. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie en de machinebouw.

Wat kost HPL?

Wie overweegt om HPL te gebruiken, wil ongetwijfeld ook weten wat dit materiaal precies kost. Hier kunnen we geen exact uitspraken over doen, want de prijs hangt af van een aantal factoren. Zo speelt de dikte van de plaat bijvoorbeeld een rol, net zoals de kleur en structuur. Vandaar dat wij je aanraden vooral zelf te kijken wat HPL kost.

Bewerking

Wil je zelf HPL op maat maken? Dat kan, maar alleen als je over de juiste gereedschappen beschikt. Verwacht niet dat je er met een simpele houtzaag of -boor doorheen komt, want dat is niet het geval. HPL is namelijk ontzettend hard, waardoor ‘standaard’ gereedschap niet geschikt is om het materiaal te bewerken. Als je gereedschap voor het bewerken van hardhout in huis hebt, kun je zelf aan de slag met HPL.

You May Also Like
Plankdragers
Read More

Plankdragers

Inhoudsopgave Hide Plankdrager industrieelPlankdrager zwartWelke maat plankdragerHoe plankdrager bevestigenBeste plankdragerLeren plankdragers – Naturel – 6 stuks – Echt…
Voordeur klassiek
Read More

Voordeur klassiek

Inhoudsopgave Hide Kunststof voordeur klassiekNaambordje voordeur klassiekDubbele voordeur klassiekKlassiek houten voordeur De voordeur is een belangrijk onderdeel van…