Bang in het donker? Je herkent het misschien nog wel van je kindertijd. Veel kids beginnen een angst te ontwikkelen voor het nachtelijke duister in hun kamertje. ‘Mama, het licht moet aan blijven’ is een veelgehoorde zin. Soms helpt dan een verlichte lamp in de gang met de slaapkamerdeur op een kier. Vaker gaat de keuze naar een nachtlampje op de kamer. Zo leert de kleine bangerd toch met dat kleine hulpje om in het donker weg te doezelen. En hoef jij niet steeds naar boven toe om weer troost en veiligheid te bieden

Zoveel keuze

Het is eigenlijk heel leuk om een nachtlampje voor je baby uit te zoeken. Het stopcontactlampje van vijftig jaar terug is ‘groot’ geworden. Je hebt lampjes die leuke figuurtjes op het plafond projecteren en lampjes die slaapliedjes ‘zingen’. En ook lampjes die als ware coaches je kind helpen bij het aanleren van een goed slaapritme, de slaaptrainers.

Extra’s

Een nachtlampje helpt dus om je kind ‘veilig’ in slaap te laten vallen. Maar geven ook net genoeg licht voor de kleine om even naar het potje te kunnen. De nachtlampjes zijn vandaag de dag multifunctioneel; ze kunnen dienen als kamerthermometer of zelfs als babyfoon. Als je ’s nachts moet voeden heb je zelf ook baat bij spaarzaam licht; veel beter dan met een druk op de schakelaar de rust te verstoren door de slaapkamer overdadig te belichten.

Niet te snel met een nachtlampje beginnen

Dat betekent niet dat een nachtlamp geen nadeeltjes kan hebben. Als baby heeft je kind nog geen enkele angst voor het donker. Dat begint pas zo in het tweede of derde levensjaar. Ga je meteen na zijn of haar geboorte al aan de slag met een nachtlampje? Dan kun je er zelfs voor zorgen dat kinderen nog banger worden voor het donker. Als je kind snel afgeleid is, zijn nachtlampjes met projecterende figuurtjes ook niet zo slim.

Beste nachtlamp voor een baby 2022 + handige tips

De keuze is reuze

Je wilt het beste voor je kind en dus ook het beste nachtlampje. Maar waar vind je die in een assortiment dat almaar groter wordt. Van een lichtgevende teddybeer tot een prehistorisch monstertje. Van een lachend maantje tot een wollig wolkje. Sommige nachtlampjes dimmen en gaan zo langzaam uit. Kinderen die nog een beetje bang voor het donker zijn, leren hun angst zo beter aan te kunnen. En waar moet het lampje? Meteen naast het bed zodat je peuter die aan en uit kan zetten? Of aan het plafond, zo’n projector dat met sterretjes strooit. En welke voeding: stroom, oplaadbare accu of batterijen?

Op mama’s of papa’s tijd uit bed

Een interessante functie van het nachtlampje is slaaptrainen. Vooral handig als de kleine elke ochtend te vroeg aan je bed staat. Een slaaptrainer leert een peuter of kleuter wat ‘uitslapen’ inhoudt. Die kan met zo’n slaaptrainer zien wanneer hij zelf z’n oogjes toe moet doen en wanneer hij het bed uit mag. Zo zijn er slaaptrainers in de vorm van een schaapje. Gaan de oogjes van het diertje open, dan mag het kind uit bed. Gaan ze dicht, dan is het slaaptijd. Met kleuren op een schermpje ziet het kind dat hij nog eventjes moeten wachten voor de schapenoogjes opengaan.

Drie van de allerbeste nachtlampjes

De Bunny Slaaptrainer (ca. € 30) werkt met twee kleuren zodat de kleine weet wanneer hij het bed uit mag en wanneer hij moet blijven. Het is een goede slaaptrainer met kinderslotje en kan gedimd in diverse standen. Een maantje en een zonnetje geven de tijd aan. Van heel ander kaliber is het Mrs. Ertha nachtlampje (ca. € 40) want daar zit letterlijk muziek in. Je hoort het welbekende ‘Fly me to the moon’. Het organische katoen van het lampje maakt hem aai- en streelbaar. Het licht kan je op drie verschillende intensiteiten instellen; een nachtlampje en muziekdoos tegelijk. Nog veel interactiever is Zazu de pinguïn (ca. € 30). Dit draadloze nachtlampje is tevens muziekdoosje en zit vol leuke liedjes en verhaaltjes. Via bluetooth kun je er ook je eigen muziek op laten spelen. Bovendien begint Zazu te spelen zodra je kindje huilt. Met een handige timer functie.

Nog twee kanjers voor de babykamer

Een vrij prijzig lampje is vormgegeven als heerlijk zachte teddybeer. Een Moonie (ca. € 72) die meteen tot vriendje door je kindje wordt uitgeroepen. Net als Zazu de pinguïn heeft ook teddybeer Moonie een huildetectie en een setje kalmerende geluiden die helpen om weer rustig door te slapen. Met rustgevend licht. Zaza Lou Uil (ca. € 39) kent twee los van elkaar te bedienen lampjes (ring en uil) die dimbaar zijn. Als je baby geluid maakt hoort de uil dat en gaat het licht automatisch aan. Met mooi wit licht.

Bekijk je deze blog in 2024? Kijk dan snel naar ons nieuwe artikel, waar we de beste nachtlampjes voor baby’s in 2024 op een rijtje zetten!

You May Also Like