De huizenprijzen beginnen weer enigszins te dalen, aangezien de hypotheekrente juist weer stijgt. Toch is dit nog steeds een gunstige tijd om je huis te verkopen een en nieuw huis te kopen. Voor starters begint het er ook weer beter uit te zien, want het overbieden wordt in veel regio’s wel een stuk minder. Wil je dus jouw oude huis verkopen en op zoek naar een nieuw huis, of ben je aan het kijken voor je eerste huis? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten over het aanvragen van je hypotheek!

Eerst weten waar je staat

Voordat je op zoek gaat naar jouw droomhuis, is het goed om te weten waar je staat en wat je aan hypotheek kunt krijgen. Hiervoor kun je een oriëntatiegesprek doen bij een hypotheekadviseur zoals NIBC. Na zo’n gesprek heb je een goed beeld van wat je kunt lenen en wat je allemaal nog moet regelen om een huis dat je op het oog hebt te kunnen kopen. Je kunt natuurlijk ook zelf een rekensom maken of online een calculator invullen om te zien wat je aan hypotheek kunt krijgen, maar de uitkomst klopt dan nooit helemaal. Een hypotheekadviseur kan heel specifiek naar jouw situatie kijken en het exacte bedrag uitrekenen dat jij kunt lenen. Zo krijg je dus advies op maat. Ook handig als je nog geen huis op het oog hebt, omdat je dan precies weet in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Een adviseur kan je uiteindelijk ook helpen met een hypotheek aanvragen.

Wat voor hypotheek ga je nemen?

Er zijn verschillende aflossingsvormen die je kunt kiezen voor je hypotheek. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar welke vorm het meest voordelig is voor jou. Dit kun je natuurlijk ook met je hypotheekadviseur bespreken. Het maandbedrag dat je betaalt voor de hypotheek verschilt namelijk per aflossingsvorm. Je kunt kiezen tussen aflossingsvrij, annuitair en lineair. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand dat bestaat uit rente en aflossing. Dit bedrag blijft dus gelijk, zolang er niets verandert  in de rente en de looptijd. Bij een lineaire hypotheek betaal je ook maandelijks een deel rente en een deel aflossing, maar bij deze vorm begint het bedrag hoog en wordt het steeds lager, aangezien je een bepaald percentage aan aflossing betaalt per maand. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd enkel rente en geen aflossing. Dit betekent dus wel dat je op de einddatum de lening in één keer moet aflossen. Je kunt er echter wel voor kiezen om tussendoor aflossingen te doen wanneer je dat wil, maar hier kunnen wel bepaalde regels aan verbonden zitten, afhankelijk van de hypotheekverstrekker. 

You May Also Like