Momenteel is iedereen bezig met het verduurzamen van hun woning, zodat er minder energie nodig is voor het verwarmen van de woning in de winter en het koel houden van de woning in de zomer. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het scheelt je ook nog een hoop geld. Een populaire manier van het energiezuiniger maken van een woning is het installeren van een warmtepomp. In dit artikel leggen we je uit wat een warmtepomp doet en wat de voordelen hiervan zijn!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, waardoor je minder gas nodig hebt om jouw woning te verwarmen. Zo verminder je dus de uitstoot van C02 van jouw huishouden, maar zorg je er ook voor dat jouw energierekening lager wordt. Dat is zeker in deze tijd natuurlijk een groot pluspunt. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, bijvoorbeeld pompen die je aansluit op zonnepanelen of hybride pompen, die indien nodig nog een beetje gebruik kunnen maken van gas. 

De voordelen van een warmtepomp

Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is dus dat je veel gas kunt besparen en daardoor een veel lagere energierekening zult hebben. Een ander voordeel van het installeren van een warmtepomp, is dat je een deel van je aankoopbedrag terug kunt krijgen via de ISDE-subsidie. Je kunt met deze subsidie 15% van je aankoopbedrag terugkrijgen. Kies je voor een warmtepomp in combinatie met een andere isolatiemaatregel, dan krijg je zelfs 30% terug van het totale bedrag. Dit wordt vanuit de overheid gedaan om mensen aan te moedigen hun woning te verduurzamen. Ten slotte kun je een warmtepomp vaak via jouw energieleverancier laten installeren. Dit scheelt kosten en je weet altijd zeker dat dit vakkundig gedaan wordt. 

De huidige levertijd van een warmtepomp

Aangezien warmtepompen momenteel erg in trek zijn, zal de levertijd je waarschijnlijk nogal tegenvallen. Wil je energie gaan besparen met behulp van een warmtepomp, dan zul je wat geduld moeten hebben. Door leveringsproblemen is er wereldwijd namelijk een tekort aan warmtepompen. Dit betekent dat de doorlooptijd tot de installatie van de pomp nogal op kan lopen. Via een energieleverancier kun je wel alvast aan de slag met de oriëntatie op het kopen van een warmtepomp en kun je er wel een reserveren. Hoe sneller je dat doet, hoe beter, aangezien de leverproblemen waarschijnlijk nog wel aan zullen houden voorlopig. De doorlooptijd varieert momenteel van een aantal maanden tot meer dan een jaar bij een all-electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp kun je bij de meeste leveranciers wat sneller krijgen, maar ga nog steeds uit van een aantal maanden. 

You May Also Like