Ben jij klaar met die saaie tegels in de straat en kijk jij liever uit op het groen? Met een paar kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Niet alleen ziet meer groen in de straat er een stuk gezelliger uit, maar het is ook nog eens stukken beter voor het milieu. In de stad werken planten als een spons. Doordat ze regenwater vasthouden en dit langzaam weer afgeven aan de lucht, blijft het koeler in de zomer. Ook voor de biodiversiteit is dit goed. Ga direct aan de slag met deze tips.

Bekijk de opties

Vaak zijn er mogelijkheden vanuit de gemeente om de wijk verder te vergroenen. De gemeente werkt samen met externe partners voor groenaanleg en beheer en heeft soms nog een subsidiepotje dat kan worden aangesproken. Vraag bijvoorbeeld subsidie aan voor de aanleg van een geveltuin, waarbij je de hoogte in gaat. Dit heeft maar weinig ruimte nodig en een groots effect. Ook erg leuk: boomparkjes. In de grond rondom bomen in de straat plant je vrolijke bloemen of struikjes. Meerdere kleine boomparkjes bij elkaar geven een echt groen parkgevoel. In een smalle straat kan een groene gevelslinger een goede optie zijn. Het groen kan over deze kabel heen groeien, wat er zeer sfeervol uit ziet. 

Samenwerken

Door samen met je buren een plan te maken voor vergroening van jullie straat, kun je niet alleen meer bereiken maar leer je jouw buren direct beter kennen. Plan een gezellige straatbarbecue of nodig mensen bij je thuis uit om onder het genot van een hapje en drankje de wensen en mogelijkheden te bespreken. In sommige gemeentes is er een gebiedsmakelaar actief die jullie kan vertellen wat er allemaal mag en kan in de straat. Meer enthousiaste buren zorgen voor een sterkere positie. 

Kom met een ontwerp

Zodra je weet wat je mogelijkheden zijn en wie er allemaal mee wilt werken, is het tijd om van start te gaan met het maken van een ontwerp. Welke materialen gaan jullie gebruiken? Hoeveel licht komt er op de plek waar het groen moet komen? Staat de plek in de schaduw of juist in de volle zon? Dit heeft effect op de planten die jullie kunnen gebruiken. Misschien wil je direct een regenton plaatsen zodat de planten altijd regenwater kunnen krijgen. En heb je al eens nagedacht over de voordelen groendak? Wellicht dat dit ook een goede optie is voor de huizen in de straat.

Beheerafspraken

Wanneer jullie gezamenlijk afspraken maken over meer groen in de straat, moet dit er natuurlijk ook tiptop uit blijven zien. Zo kunnen de planten extra water nodig hebben in de zomer en moet er af en toe gesnoeid worden of moet onkruid verwijderd worden. Maak goede afspraken en leg deze vast in een zelfbeheercontract.

You May Also Like