Wat je ziet: een mooi vlammend haardvuur dat in je open haard knapt. Of in je houtkachel ronddanst. Je had al een mooie ombouw en het schoorsteenkanaal is voorzien van een dubbelwandige pijp. Alles op veilig en sfeer bij het vuur. Alleen zou dit hele systeem niet goed werken zonder een schoorsteenkap. Inderdaad, die ‘opbouw’ net boven je schoorsteen. De schoorsteenkap is natuurlijk geen schoorsteendeksel. Warme lucht en rook moeten afgevoerd, naar buiten toe. En frisse buitenlucht moet naar binnen glippen om zo de ‘trek’ van je schoorsteen te verbeteren. Zodat de rook sneller naar buiten komt. Zo’n schoorsteenkap zorgt er verder voor dat vogels met nestdrang het een boompje verderop zoeken in plaats van in je schoorsteen te gaan nestelen.

Beschermen is van belang

Zodra je stookt, heb je een schoorsteenkap echt nodig. De beschermende functie is van groot belang. Anders heb je in een ommezien nestelende vogeltjes. Die nesten, in combinatie met het vuur dat je door de schoorsteen jaagt, vragen bijna al om een schoorsteenbrand. Met een schoorsteenkap voorkom je zulke drama’s. Ook regenbuien en vorst blijven zo buiten de schoorsteen. En met een schoorsteenkap trekt de schoorsteen ook beter. 

Drie groepen kappen

Een schoorsteenkap is dus een soort van helm met open vizier. Direct op je rookkanaal gezet of gemonteerd op de kop van de schoorsteen. Heb je een schoorsteenkap nodig? Dan kun je kiezen uit drie groepen kappen:

• klassieke schoorsteenkap

• functionele schoorsteenkap

• windgedreven schoorsteenkap

De klassieke groep is natuurlijk ook functioneel, maar vooral ook mooi gemaakt. De esthetiek wordt niet vergeten. Zo’n kap heeft een fraaie vormgeving, soms nog voorzien van een mooi gesmede windroos. De klassieke schoorsteenkap is een plaatje om te zien. Hij voorkomt dat er water in je schoorsteen sijpelt en beschermt tegen vorstschade en vogelnesten. Dan de functionele schoorsteenkap. Die kennen de meesten wel als de kraaienkap. Het is vaak een bolletje op je schoorsteenbuis met een tralievormige opening. Vallende bladeren en vogels krijgen geen kans, vandaar: kraaienkap. Een andere versie is een regenkap, een soort hoedje net boven de schoorsteenbuis. Tot slot is er de windgedreven schoorsteenkap die een extra functie heeft. Als je schoorsteen niet goed trekt, is deze kap zijn geld waard. Deze trekkap roteert waardoor de wind rond de schoorsteen wordt benut om rookgas uit het rookkanaal omhoog te zuigen. Een alternatief is de schoorsteenkap Aspirotor die ook roteert om de trek aan te jagen.

Schoorsteenkap kopen, hier moet je op letten

Prijs van schoorsteenkappen

Wat ben je kwijt voor een schoorsteenkap? Dat is afhankelijk van welk type kap je wilt. Een overzichtje:

• Regenkap eenvoudig – tussen € 10 en € 150

• Regenkap klassiek (met sierwerk) – tussen € 200 en € 2.000

• Kraaienkap – tussen € 15 en € 60

• Windgedreven schoorsteenkap (Firemaster) – tussen € 100 en € 500

• Windgedreven schoorsteenkap (Aspirotor) tussen € 100 en € 300

Specialistenklus

Als je geen begenadigde klusser bent, besteed je het plaatsen van je schoorsteenkap het beste uit. Een schouwkap monteren is een heel nauwsluitend werkje. Dat ook nog op vaak grote hoogte moet gedaan. Immers, een schoorsteen hoort boven het dak uit te steken. De keuze van een schoorsteenkap kun je ook het beste overlaten aan een professional. Die kan wellicht een paar goede alternatieven aanwijzen waaruit je dan kunt kiezen. Mocht je een nieuwe schouwkap laten plaatsen, dan is dat een goed moment om ook even je hele schouw te laten controleren. Een schoorsteenkap gaat eigenlijk wel lang mee. Het is een duurzaam bouwelement want gemaakt van metaal. Het kan wel zijn dat er soms wat onderhoud nodig is en dat geldt vooral voor roterende schoorsteenkappen. Soms draait deze niet meer rond en is vervanging noodzakelijk. 

Geen Nelson voor open haard of houtkachel

Wellicht heb je ook wel eens gehoord van de ‘Nelsonkap’. Dit ronde opengewerkte buiselement tussen twee iets grotere aluminiumschijven staat ook wel bekend als tregakap. Je ziet ze nog wel boven daken uitsteken. Het is een kap die dienstbaar is aan open gas systemen. De Nelson doet verder alles wat de schouwkappen ook doen: trek bevorderen, beschermen tegen vogels, inwaaiende bladeren en regen. Bijna alle Nelsonkappen zijn gemaakt van aluminium en dus niet geschikt voor rookkanalen van houtkachels en open haarden!

Na al deze informatie zou je zeggen dat het verplicht is om een schoorsteenkap te plaatsen. Dat is dus niet zo, maar wel heel erg aan te bevelen. Je haard of kachel doet het beter en de kans op brandgevaar of ander ongemak is veel te groot om zo’n kap dan maar niet te nemen.

You May Also Like