Vandaag de dag staan de centrale verwarming en het verbruik van gas ter discussie. Niet alleen vanwege de alsmaar stijgende prijzen, maar ook vanwege de noodzaak om onze woningen te verduurzamen. De openhaard is dé oplossing voor iedereen die een duurzaam alternatief van verwarmen zoekt, die ook nog eens op zoek is naar sfeer en gezelligheid. We vertellen je graag alles over de voordelen van deze warme investering.

Gezellige avonden bij de haard

Als je van gezelligheid houdt, dan past de open haard perfect bij je. Het knisperen van het vuur brengt een unieke rust en romantiek in huis en de gloed van het haardvuur zorgt voor een natuurlijke verlichting. Zet een paar extra kaarsjes in de woonkamer en je hebt al snel een gezellige sfeer gecreëerd. 

Niet alleen het knarsen van het vuur en de verlichting zorgen voor sfeer, de warmte die een open haard afgeeft draagt er net zo goed aan bij. Bovendien is de warmte zeer toereikend, met name wanneer je het juiste brandhout gebruikt, zoals geperste houtbriketten. Het rendement van geperste houtbriketten ligt heel erg hoog, waardoor het hout lang brandt en veel warmte afgeeft. Hierdoor kun je de hele avond genieten van je haardvuur, al dan niet met een drankje en een dekentje.

Een woning die wat waard is

Een openhaard is niet alleen bevorderlijk voor de sfeer in huis, het zorgt er ook voor dat het huis stijgt in waarde. Warmte creëren door middel van haardvuur heeft als grootste voordeel dat je geen gas of elektriciteit hoeft te verbruiken. Zo bespaar je een hoop jouw jaarnota en investeer je in het verduurzamen van je woning. Uiteindelijk wil Nederland van het gas af en dat betekent dat we alternatieven moeten zoeken om het huis te verwarmen. Een open haard heeft niet de capaciteit om het hele huis te verwarmen, maar kan goed gebruikt worden in combinatie met hoogwaardige elektrische verwarming die laag in verbruik is, zoals infraroodpanelen. Op die manier kan iedereen genieten van een heerlijk warm huis, zonder verlies van comfort.  

Doordat je geïnvesteerd hebt in de verduurzaming van het huis, ben je goed voorbereid op de toekomst en is je huis een stuk meer waard. Dat geldt voor alle verbeteringen die je aanbrengt, of het nu het plaatsen van een open haard betreft, je zonnepanelen laat leggen of een aanbouw plaatst. Wie investeert in het huis, verdient het bij een verkoop direct weer terug – wel zo fijn!

Milieuvriendelijkheid bevorderen

Als het gaat om verwarmen door middel van een open haard, kunnen we stellen dat houtverbranding niet goed is voor het milieu. Dat is een feit waar we niet omheen kunnen, aangezien er bij de verbranding schadelijke stoffen vrijkomen die door de schoorsteen terechtkomen in de lucht. Dat betekent niet dat er geen mogelijkheid is om op een meer milieuvriendelijke wijze gebruik te maken van de open haard. De grootste factor die hieraan bijdraagt: het juiste hout. Let bij het kopen van je brandhout of de aanbieder kwaliteit en milieuvriendelijk hout biedt. Dit zijn bijvoorbeeld houtbriketten die gemaakt zijn van zaagsel. Door dit te persen tot brandhout, hergebruik je het zaagsel, wat als effect heeft dat de ecologische voetafdruk van de houtzagerij wordt verminderd. Het proces om deze houtbriketten te maken is dus al milieuvriendelijk op zich. Bovendien is dit hout CO2-neutraal, waardoor er veel minder schadelijke stoffen uitgestoten worden.

Een milieuvriendelijke en duurzame manier van verwarmen waarmee je geld bespaart én een goede investering doet in je eigen woning – dát is wat een open haard voor je kan doen. De warme avonden bij een knisperend haardvuur niet te vergeten, natuurlijk.

You May Also Like