Een fijne lichtinval en voldoende privacy zijn voor de meeste mensen een reden om raambekleding aan te schaffen. Raambekleding is er in allerlei soorten en maten. Denk maar eens aan (rol)gordijnen, jaloezieën, rolluiken en vouwgordijnen. In dit artikel gaan we in op nog een andere soort raambekleding, namelijk shutters. Wat zijn shutters precies en hoe kun je ze toepassen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Wat zijn shutters nu eigenlijk?

Shutters en houten jaloezieën worden vaak door elkaar gehaald. Dit is ook niet zo gek als je je bedenkt dat de twee soorten raambekleding veel op elkaar lijken. Bij types bestaan namelijk uit houten latjes die je door een draaibeweging kan openen en sluiten. Het grootste verschil zit hem vooral in de bewegingsrichting. Waar houten jaloezieën een verticale beweging maken (je trekt de houten lamellen naar boven op of je laat ze zakken), bewegen shutters horizontaal. Shutters zijn eigenlijk een soort binnenluiken die je opent en sluit als een luik. De lamellen bewegen hierbij van links naar rechts, waar dat bij jaloezieën dus van boven naar onder is. 

Waarom zijn shutters zo populair?

Zoals gezegd is een shutter een soort luik wat aan de binnenkant van het raam wordt geplaatst. Het luik bevat draaibare lamellen, waarmee je de lichtinval en mate van privacy kunt instellen. Shutters zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen en dat komt met name door het uiterlijk van shutters. De luiken geven een nostalgische gevoel en kunnen in veel interieurstijlen toegepast worden. Vooral in combinatie met een landelijk interieur worden ze vaak gebruikt als raambekleding. Bovendien zijn shutters erg gebruiksvriendelijk en makkelijk in het onderhoud. Ze maken van je raam een waar schilderij!

Shutters op maat

Shutters zijn er in diverse uitvoeringmogelijkheden. Je kunt de kleuren en materialen meestal helemaal zelf uitkiezen en samenstellen. Ook kun je denken aan de grootte van de lamellen en de manier van bediening. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zogenoemde tilterstok, waarmee je de lamellen kunt bewegen  door middel van het draaien aan een stok. Ook kun je kiezen voor een blinde bediening. Hierbij is de tilterstok weggewerkt en hoef je maar aan één lamel te draaien waardoor de andere lamellen automatisch mee bewegen. Met maatwerk shutters ben je er altijd van verzekerd dat ze helemaal naar wens zijn. Je kunt ze in de meeste gevallen helemaal zelf samenstellen en beslissen hoe je de shutters gemonteerd wilt hebben. Laat ze inmeten door het uitvoerende bedrijf, dan weet je zeker dat je zelf geen rekenfouten maakt. Ook kan het uitvoerende bedrijf je voorzien van professioneel advies als je dor de bomen het bos niet meer ziet. 

You May Also Like