Een plat dak geeft een moderne en strakke look aan je huis, maar vereist ook specifieke aandacht. In het onderstaande artikel lees je diverse onderhoudstips om ervoor te zorgen dat jouw platte dak zo lang mogelijk in topconditie blijft. Met het juiste onderhoud kun je problemen voorkomen en onverhoopte kosten voor zijn.

Regelmatige reiniging

Een van de belangrijkste onderhoudstaken voor een plat dak is regelmatige reiniging. Verwijder bladeren, takken, mossen en vuil zo snel mogelijk. Op deze manier voorkom je dat vuil zicht hecht aan het oppervlak of dat water zich ophoopt. Een schoon oppervlak bevordert de waterafvoer en verlengt de levensduur van je dak.

Controleren op lekkages

Controleer regelmatig of er lekkages zijn ontstaan in en rondom het platte dak. Kijk of er waterplekken zichtbaar zijn in het plafond of langs de muren. Repareer de lekken zo snel mogelijk om grotere problemen te voorkomen.

Inspecteren van de dakbedekking

Kom niet alleen in actie bij lekkage, maar probeer de waterschade al voor te zijn door ook regelmatig de dakbedekking te checken op beschadigen. Van kleine scheuren en losse delen tot tekenen van veroudering. Heb je iets gespot? Schakel dan een professional in voor dakonderhoud en reparaties. Platte daken zijn vaak voorzien van bitumen dakbedekking, wat je beter niet zelf kunt vervangen. Het is namelijk een complexe taak die veel ervaring vereist. Een professional heeft de juiste materialen, gereedschappen en kennis om het werk goed uit te voeren. Daarnaast geniet je van garantie over de nieuwe dakbedekking en een langere levensduur van het platte dak.

Afvoeren en goten vrij houden

Goede waterafvoer is cruciaal bij platte daken. Zorg ervoor dat afvoeren en goten vrij zijn van verstoppingen. In de herfst is het bijvoorbeeld belangrijk om alle gevallen bladeren te verwijderen. Anders kan er op de lange termijn structurele schade ontstaan.

Stilstaand water voorkomen

Door het platte dak regelmatig schoon te maken en alle afvoeren vrij te houden, kun je al veel waterschade voorkomen. Een extra manier om stilstaand water en bijkomende problemen tegen te gaan, is door het dakoppervlak te laten egaliseren en een lichte helling toe te voegen.

Onderhoud van naden en afdichtingen

Kitnaden en afdichtingen op een plat dak zijn kwetsbare punten. Controleer de punten dus regelmatig en breng indien nodig nieuwe kit aan. Je kunt er natuurlijk ook een professional voor inschakelen. Goed kitwerk helpt om lekkages tijdens harde regenbuien te voorkomen.

Inspecteren van de isolatie

Tot slot is het verstandig om de isolatie van jouw platte dak te laten inspecteren door een specialist. Goede dakisolatie draagt bij aan een energie-efficiënte en duurzame woning.

You May Also Like
Voordeur klassiek
Read More

Voordeur klassiek

Inhoudsopgave Hide Kunststof voordeur klassiekNaambordje voordeur klassiekDubbele voordeur klassiekKlassiek houten voordeur De voordeur is een belangrijk onderdeel van…