Ben je van plan om dit jaar een huis te kopen in de regio Eindhoven, of ben je dit serieus aan het overwegen? Dan wil je van tevoren natuurlijk wel goed weten waar je aan toe bent. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe het staat met de huizenmarkt, een markt die constant in beweging is. In de afgelopen jaren was het erg druk op de huizenmarkt en de huizenprijzen waren torenhoog, dat begint nu te veranderen. In dit artikel vertellen we je meer over de huidige stand van de woningmarkt!
Ontwikkelingen in de huizenmarkt
Zoals we al eerder aan hebben gegeven, begint de woningmarkt behoorlijk af te koelen. De prijzen van huizen gaan omlaag en huizen staan weer langer te koop. Maar waar komt die verandering eigenlijk vandaan? Het heeft te maken met een hoop factoren die invloed op elkaar hebben. Zo is de hypotheekrente de afgelopen tijd weer gestegen, wat betekent dat de maximale hypotheek die mensen kunnen krijgen omlaag gaat. Een hogere hypotheekrente betekent echter ook hogere maandlasten ten opzichte van iemands nettoloon. Daarom wordt de maximale hypotheek dus lager. Op dit moment stijgen de salarissen niet hard genoeg om dit te compenseren. Pas als je huizenprijzen genoeg zakken, worden huizen weer betaalbaarder.
Stand van zaken in verschillende regio’s
De stand van zaken verschilt sterk per regio, zoals dat altijd geweest is. In grote steden, zoals Eindhoven en Amsterdam, zijn huizen relatief gezien vaak duurder dan in buitengebieden. Het kan dus lonen om je zoektocht uit te breiden naar meerdere regio’s, omdat je dan mogelijk meer waar kunt krijgen voor je geld. Wil je toch graag een huis in een stad zoals Eindhoven? Vraag dan ook advies aan een makelaar in Eindhoven. Zij weten echter het meeste te vertellen over de ontwikkelingen in de regio en de ontwikkelingen die ze in de toekomst verwachten.
Het energielabel wordt belangrijker
De grootste ontwikkeling op de woningmarkt is momenteel toch wel dat het energielabel van een woning ineens erg belangrijk is geworden. Kopers zijn hier veel kritischer op geworden. Dat is natuurlijk ook logisch met de stijgende gas- en energieprijzen. Woningen met een groen energielabel zijn om deze reden dan ook duurder dan woningen met een minder goed energielabel. Maar ook zaken zoals waterveiligheid en de kwaliteit van de fundering van een woning worden steeds beter bekeken. Het verduurzamen van een woning kan dus een goede manier zijn om je huidige huis aantrekkelijker te maken voor potentiële verkopers. Momenteel krijg je hier ook subsidie voor, wanneer je twee maatregelen treft voor de duurzaamheid van je woning kun je 30% van het totale bedrag terugkrijgen.