Bloemen drogen

Het drogen van bloemen is een populaire optie om bloemen te bewaren, vooral voor wie een romantische, schilderachtige look voor zijn droogbloemen wil. Gedroogde bloemen kunnen worden gebruikt als decor om structuur toe te voegen aan een woonruimte, een gespreksonderwerp op de eettafel of als een tastbare herinnering aan een speciale herinnering. 

Voordat u begint, zijn hier enkele tips om het droogproces zo soepel mogelijk te laten verlopen en om ervoor te zorgen dat uw bloemen er klaar voor zijn: 

Luchtdroging werkt het beste voor boeketten en robuuste bloemen zoals rozen, of kleine, lang houdbare soorten zoals lavendel. De droogtechniek in de magnetron is ideaal voor het behoud van kleur en structuur in bloemen zoals individuele gerbera’s, chrysanten, rozen en tulpen. Dit soort bloemen zijn leuk voor moederdag bloemen cadeau te geven bijvoorbeeld.

Gebruik voor delicate bloemen, zoals lelies, andere conserveringstechnieken, zoals persen of inlijsten. Wacht niet te lang met het drogen van uw bloemen, want volgroeide bloemen zullen tijdens het droogproces waarschijnlijk hun bloemblaadjes verliezen.

Nu je de basis kent van het aan de lucht drogen van bloemen, laten we beginnen met enkele van de verschillende opties die je hebt: drogen aan de lucht en drogen in de magnetron. Houd in gedachten dat gedroogde bloemen snel verbleken in zonlicht of extreme hitte, dus zorg ervoor dat u uw bloemen op een koele plaats bewaart en uit de buurt van ramen.

Dit zijn de stappen voor het aan de lucht drogen van bloemen:

  1. Verwijder overtollig blad van de bloemen en snijd de stelen af op de gewenste lengte (niet korter dan 15 cm). Om ervoor te zorgen dat de bloemen hun kleur behouden tijdens het droogproces, moet u ze uit het zonlicht halen zodra ze zijn afgesneden. 
  2. Hang de bloemen afzonderlijk of met elastiekjes aan elkaar om een boeket op te hangen.
  3. Zoek een donkere, droge ruimte met een goede circulatie, zoals een zolder of een ongebruikte kast. Maak de onderkant van de bloemstelen met niet-gearomatiseerd flosdraad vast aan een hanger, zodat ze ondersteboven hangen te drogen. 
  4. Laat de bloemen twee tot drie weken hangen tot ze helemaal droog zijn.
  5. Haal de bloemen van de hangers en spuit ze ter bescherming in met ongeparfumeerde haarlak.

Hoe bewaar je droogbloemen?

Als u droogbloemen bewaart, zorgt u ervoor dat ze zo lang mogelijk meegaan. Hoewel je langer van gedroogde bloemen kunt genieten dan van verse, lopen gedroogde bloemen nog steeds het risico dat ze na verloop van tijd vervagen of afbrokkelen. 

Conserveringsmethoden, zoals het onderdompelen in was, het inlijsten, het drogen in hars en meer, geven uw gedroogde bloemen een nieuw leven. Nadat uw bloemen zijn geconserveerd, kunt u ze gebruiken als decor, sieraad of statement in uw huis om als levende herinnering te dienen. 

Hier zijn enkele nuttige tips om in gedachten te houden bij het conserveren van gedroogde bloemen, zodat uw projecten nog jaren meegaan. 

  1. Wacht met drogen en conserveren tot de bloemen geheel of gedeeltelijk open zijn. 
  2. Drogen werkt het best voor robuustere bloemen of hele boeketten (zoals rozen), terwijl persen de beste methode is voor het bewaren van kleinere, delicate bloemen (zoals lavendel takjes of madeliefjes). 
  3. Gedroogde bloemen gaan lang mee, ongeacht de conserveringstechniek, maar zorg ervoor dat ze uit direct zonlicht en niet in extreme hitte staan, zodat ze hun kleur behouden. 
  4. Houd uw bloemen sterk door ze na afloop in te spuiten met acryl zegel of was, welke conserveringstechniek u ook kiest.
You May Also Like