Nederland is een fietsland, maar niet iedereen heeft evenveel plaats om fietsen kwijt te kunnen. Soms wonen we nu eenmaal wat krapper en hebben we geen ruimte in onze schuur of kelder voor fietsen. Vooral als je een extra fiets hebt om te sporten, zoals een racefiets of mountainbike, kan de ruimte beperkt zijn als je bijvoorbeeld in een appartement woont. Hoe los je dat probleem op? Wij hebben een aantal handige opbergtips voor je op een rijtje gezet.

Kies de juiste soort fiets

Niet elke fiets is hetzelfde en neemt evenveel ruimte in. Als je een fiets wilt stallen in je woning, kelder of tuin, is het handig dat de fiets daar ook echt past. Het begint dus allemaal met het aanschaffen van de juiste fiets, via sites als BIKE24

Misschien wil je een extra fiets, maar heb je maar ruimte voor twee fietsen in je schuur of kelder? Koop dan een vouwfiets. Deze zou je zelfs in huis op kunnen bergen, zoals een lade onder je bed. Zo kun je ook makkelijker en sneller naar je werk fietsen als je bijvoorbeeld in een flat woont. Je pakt de fiets, stapt in de lift en vouwt de fiets beneden uit. 

Maak een mini-fietsenstalling in je tuin

Niet iedereen vindt een vouwfiets ideaal om op te fietsen. Als je liever een grote fiets hebt, waarmee je ook tochten kunt maken, is het een goed idee om een aparte stalling te bouwen in je tuin. Je kunt deze fietsenstalling vergelijken met het maken van een ombouw voor vuilcontainers

De stalling heeft compacte vorm waarin de fiets perfect past en zo weinig ruimte inneemt in een wat kleinere tuin. Als je stalling en plat dak heeft, kun je ervoor kiezen er een plantenbak op te plaatsen, zo past het ook in een gezellige groene omgeving.

Hang je fiets op in huis

Heb je een mooie racefiets of een fixie die gezien mag worden? Dan is het niet raar deze op te hangen in je woning. Je kunt hiervoor speciale wandsteunen kopen die het makkelijker maken om de fiets een plaatsje aan je muur te geven. Soms zit er een soort boekenplankje of een heus kastje om deze wandsteun heen gebouwd.

Pas ook je interieur aan op deze look. Kies voor stoere meubels of voor een vintage uiterlijk van je woonkamer. Dat zorgt ervoor dat de fiets aan de wand goed blendt in de rest van je interieur.

Berg je fietsen verticaal op in je schuurtje

Niet iedereen heeft zoveel plaats voor fietsen als de grootste fietsenstalling ter wereld in Utrecht. Maar, wat we wel kunnen leren van deze stalling is dat slim opbergen ruimte bespaart. In de fietsenstallingen bij stations heb je altijd een uitschuifbaar rek om fietsen op elkaar te stapelen. 

Dat zal in je schuur lastig gaan, maar je kunt wel veel ruimte besparen door fietsen aan hun voorwiel op te hangen aan de wand en zo verticaal te stallen. Op die manier kun je soms makkelijker bijvoorbeeld vier fietsen in je schuur parkeren in plaats van twee, zonder dat je inboet op ruimte voor andere spullen.

You May Also Like