De meeste woonblogs staan vol met tips om een interieur aan te kleden en in te richten. Maar de andere kant wordt vaak vergeten: interieurblunders. Er zijn  namelijk een heleboel interieurfouten die frequent voorkomen. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, hebben wij 5 veelgemaakte fouten op een rijtje gezet.

Ongeordende chaos

Waarschijnlijk de meest gemaakte interieurfout is een overvloed aan ‘rommel’. Er zijn woonkamers die volstaan met decoratiestukken zoals beeldjes, potjes, schalen, vazen … waardoor de ruimte kleiner lijkt dan ze werkelijk is. Ook badkamers met rondslingerende kleren, tandenborstels, deodorants … kunnen er erg chaotisch uitzien.

Een interieur heeft ademruimte nodig. Begrijp me niet verkeerd; een beetje rommel mag, maar overdaad schaadt. Door eens grondig op te ruimen en overbodige decoratiestukken op te bergen, zal je interieur er direct als nieuw uitzien.

De verkeerde meubelen

Meubelen moeten afgestemd zijn op de kamer waarin ze gebruikt worden, niet alleen op het vlak van kleuren, maar ook op het vlak van afmetingen. Een te grote zetel in een kleine woonruimte zal onnodig veel plaats innemen. Maar een te kleine zetel in een grote kamer zal in het niets verdwijnen.

Voordat je naar een meubelwinkel gaat, is het dus best om de beschikbare ruimte op te meten. Zorg ervoor dat er voldoende plaats is om het meubel te plaatsen en er rond te gaan. Denk ook verticaal, want een hoge kast naast een raam zal veel zonlicht wegnemen en wordt beter vervangen door een lage commode.

Te veel kleur

Voor een stijlvol interieur zijn kleuren erg belangrijk. Kleuren die niet bij elkaar passen zorgen voor een ongezellige indruk. Daarom moet je goed nadenken over de kleuren die je in een interieur gebruikt. Meestal gebruikt men een basiskleur (zoals wit) in combinatie met een of twee accentkleuren. Deze accentkleuren moeten conservatief toegepast worden. Gebruik ze dus voor decoratiestukken, zoals kussens, schalen en fotokaders.

Te weinig kleur

Maar ook te weinig kleur kan voor problemen zorgen. Een volledig wit interieur bijvoorbeeld, zal er te steriel uitzien. Kleur is nodig om contrasten te leggen en de aandacht te vestigen op bepaalde elementen. Frisse tinten geven een zekere dynamiek aan je woning, want kleur doet leven.

De verkeerde verlichting

Hoewel het de laatste interieurblunder in dit lijstje is, is ze daarom niet minder belangrijk. Verlichting kan een interieur namelijk maken of kraken.

Bij verlichting is de lichtkleur erg belangrijk. Lampen met een hoge lichtkleur produceren een koud, wit licht. Deze verlichting is perfect voor een studeerkamer of bureau. Aan de andere kant zijn er lampen met een lage lichtkleur. Deze lampen zorgen voor een gezellige sfeer dankzij hun geelkleurig licht. Ze worden dus voornamelijk in een woonkamer gebruikt.

Gekleurde verlichting (zoals groen of rood) wordt best vermeden. Waarom? Omdat deze verlichting de kleur van je interieur beïnvloedt. Een rode fauteuil onder groen licht krijgt bijvoorbeeld een vieze bruine kleur. Van de oorspronkelijke tint blijft dan niet veel over. Daarom kies je best voor witte (koude of warme) verlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like