Vaak merk je pas dat je verduisterende gordijnen wilt wanneer je de tegenovergestelde situatie hebt meegemaakt: er was teveel licht in de slaapkamer. Een totaal duistere omgeving kan ontzettend veel rust bieden ‘s nachts. Het feit dat je écht helemaal niets meer kunt waarnemen in de slaapkamer zorgt (meestal) voor een diepe nachtrust (uitzonderingen daargelaten; bij angstige personen bijvoorbeeld). Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat slapen in een aardedonkere slaapkamer een intensere slaap met zich meebrengt: men slaapt dieper, komt beter tot rust en heeft daardoor minder kans op depressieve gevoelens bijvoorbeeld. Reden te meer om te kiezen voor verduisterende gordijnen. Welke voordelen kennen verduisterende gordijnen nog meer?

Voordelen van verduisterende gordijnen

Uit een Japans onderzoek naar het belang van slapen in een totaal verduisterde slaapkamer kwam naar voren dat een hoeveelheid van 5 lux licht al een verhoging met zich meebracht voor het ontwikkelen van depressieve gevoelens onder ouderen. 5 Lux is zeer zwak, matig licht – vergelijkbaar met het aansteken van een aansteker in het aarde donker.

Als het echt donker moet zijn

Een aardedonkere slaapkamer valt in principe op 2 manieren te bewerkstelligen: ofwel door middel van verduisterende gordijnen, of – de goedkopere oplossing- het dragen van een verduisterend oogmasker. Helaas bevalt de laatste methode lang niet iedereen; het masker zit niet lekker, gaat los zitten tijdens de slaap, of raakt de ogen. Kiezen voor verduisterende gordijnen geniet echt de voorkeur.

Welke voordelen mag je nog meer verwachten van verduisterende gordijnen?

  • Ze zijn altijd effectief. Ook wanneer er zich een lantaarnpaal of andere lichtbron zich in de buurt van het raam bevindt zullen de gordijnen hun werking niet verliezen.
  • Semi-verduisterende gordijnen zijn van een relatief lichte stof vervaardigd en dus gemakkelijker op te hangen of van de gordijnrails af te halen dan bij overgordijnen – mits ze niet dubbel gevoerd zijn.
  • Ze kennen een isolerende werking dankzij de zeer dichte kunststof. Dit houdt in dat je zomers de warmte buiten houdt en ‘s winters de warmte binnenskamers houdt.
  • Dubbel gevoerde verduisterende gordijnen bezitten ook nog eens een geluiddempende werking, iets wat zeer goed van pas kan komen indien je langs een drukke weg slaapt bijvoorbeeld. 
  • 100% verduisterende gordijnen zijn verkrijgbaar onder de naam dim-outs/ black-outs. Deze verduisterende gordijnen kennen een speciale coating en dubbele voering, ze zijn hiermee 100% lichtafstotend.
  • Verduisterende gordijnen zijn niet alleen verkrijgbaar in gordijn vorm, maar ook rolgordijnen of plisségordijnen zijn als verduisterende gordijnen verkrijgbaar. De keuze is dus groot.

Tip

Wil jij graag verduisterende gordijnen in een lichte stof? Ook dat is mogelijk. Wanneer verduisterende gordijnen een dubbele voering kennen is praktisch iedere kleur uitvoerbaar, dus ook roze of lichtblauw bijvoorbeeld. Maar ook voor de kinderkamer zijn er mooie verduisterende gordijnen verkrijgbaar met leuke prints bijvoorbeeld. Verduisterende gordijnen bieden dus vele mogelijkheden en kennen vele voordelen; ze vormen een excellente investering voor de slaapkamer.

You May Also Like