Vurenhout is momenteel de meest bekende en meest verkochte houtsoort in Nederland. Dat is natuurlijk niet voor niets, want vurenhout heeft een hoop voordelen, zowel voor de professional als voor de hobby klusser. Het is een veelzijdige houtsoort die voor veel uiteenlopende toepassingen wordt gebruikt. Ben je benieuwd naar de voordelen en de nadelen van vurenhout? In dit artikel zetten we je voor je op een rij!
Wat is vurenhout?
Vurenhout is de meest voorkomende houtsoort van Europa, afkomstig van de fijnspar. De fijnspar kennen we natuurlijk allemaal wel. Deze bomen staan vooral bekend als de kerstbomen. In Duitsland bestaat 30% van het bos aandeel uit fijnsparren. Ook in Nederland zijn er veel productiebossen voor fijnspar te vinden. De opbrengst van de Nederlandse bossen is echter niet hoog genoeg om aan de vraag in ons land te voldoen. Mensen die vurenhout kopen via een bouwmarkt of houthandel kopen dus dus meestal geïmporteerd vurenhout uit Noord-Europa, met name Zweden.
De voordelen van vurenhout
Vurenhout is natuurlijk niet voor niets zo’n populaire houtsoort, hij heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van andere soorten hout. Zo is vurenhout een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld douglashout. Dit komt met name door de grote voorraden die we hebben aan vurenhout. Daarnaast is het hout vrij soepel en elastisch vergeleken met andere soorten, hierdoor weegt vurenhout ook heel wat minder en kan het makkelijker worden verwerkt. Vurenhout droogt ook sneller dan de meeste andere houtsoorten en is minder gevoelig voor scheuren. Het hout kan worden gefreesd, geschroefd, gezaagd, gebeitst en gelijmd zonder problemen en kwaliteitsverlies. Ten slotte is vurenhout voor veel verschillende doeleinden te gebruiken, van het bouwen van een blokhut tot het vervaardigen van houten meubels.
De nadelen van vurenhout
Het grootste nadeel van vurenhout is dat het erg gevoelig is voor vocht en schimmel. Het hout kan hierdoor moeilijk in de buitenlucht toegepast worden, of het moet behandeld worden met houtconserveringsmiddelen. Ook in vochtige ruimtes kun je vurenhout dus beter niet gebruiken. Als het ook maar één keer vochtig of nat wordt, kan het hout vervormen en is het permanent beschadigd. Dit is dus zeker iets om ook rekening mee te houden tijdens het transport van vurenhout. Schade door vocht is niet meer te herstellen.
Waar wordt vurenhout voor gebruikt?
Vurenhout wordt voor van alles gebruikt, waaronder het produceren van meubels, het bouwen van huizen of andere gebouwen, het vervaardigen van decoratieve voorwerpen, zoals fotolijsten en het maken van papier. Vurenhout wordt gebruikt in de bouw, maar ook door hobbyisten. Daarnaast is het erg geschikt als brandhout, omdat het zo snel droogt. Heb je een houtkachel in huis of in de tuin? Dan hoef jij dit jaar jouw kerstboom na Kerst niet aan de weg te leggen!