De zolder wordt nog veel te vaak gebruikt als opslagruimte. Hij staat vol met dozen en oude meubels, maar de ruimte wordt eigenlijk niet effectief gebruikt. Zonde, want je zou hier natuurlijk ook een hele mooie kamer van kunnen maken. Bijvoorbeeld een extra slaapkamer, fitnessruimte, werkkamer of misschien zelfs wel een extra badkamer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je aan moet denken. Daarom in dit artikel vier onmisbare tips bij het creëren van een mooie zolderkamer.

1.      Creëer meer licht en ruimte met een dakkapel

Het is niet voor niets dat de zolder vaak niet direct als volledige ruimte kan worden gebruikt. Het is er meestal donker en door de schuine hoeken is het lastig om hier te staan. Hier kan gelukkig wel iets aan gedaan worden. Je creëert namelijk eenvoudig meer licht en ruimte met behulp van een dakkapel. Dit vraagt even een goede investering, maar je krijgt er wel heel veel voor terug. Bovendien zal een dakkapel van kunststof ook de waarde van het huis verhogen. 

Je kunt ook tijdelijk meer licht creëren door een extra dakraam te plaatsen, maar een dakkapel is wel dé manier om de zolder meer leefbaar te maken. Houd hierbij wel rekening met het materiaalgebruik. De dakkapel moet passen bij de rest van de woning. Daarnaast speelt ook het onderhoud een belangrijke rol. Een kunststof dakkapel is slijtvast en vraagt nauwelijks onderhoud. Bovendien is deze in alle soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor kan je deze geheel naar wens en de stijl van de woning aanpassen.

2.      Betere isolatie

Het is niet alleen belangrijk dat de zolder lichter en ruimer wordt, maar ook dat je hier fijn in kunt verblijven. Slechte isolatie kan veel gevolgen hebben voor het wooncomfort. Je herkent slechte isolatie aan het feit dat de temperatuur slecht te regelen is. In de zomers is het extreem warm en in de winters juist enorm koud. Misschien ervaar je ook tocht, vochtproblemen en andere ongemakken. Het isoleren van de zolder is dan ook een van de eerste stappen die je moet nemen om er een aangename leefruimte van te kunnen maken.

3.      Meubels op maat laten maken

De meeste zolders beschikken over vreemde hoeken. Hierdoor is het niet altijd even gemakkelijk om deze ruimte in te richten. Echter, je zou natuurlijk wel meubels op maat kunnen laten maken. Bijvoorbeeld een inbouwkast die precies tussen de hoeken past. Zo lukt het beter om de volledige ruimte te benutten. Terwijl die ruimte anders verloren zou gaan.

4.      Verlichting plaatsen

Goede verlichting is niet altijd eenvoudig. Zeker niet op zolder. Er is vaak een gebrek aan natuurlijk daglicht. Ondanks de extra ramen en het dakkapel. Daarom is een goed lichtplan van essentieel plan. Hoe deze er precies uit gaat zien? Dat is volledig afhankelijk van de ruimte en de functie van de ruimte. Een werkruimte vraagt bijvoorbeeld logischerwijs ander licht dan een sfeervolle slaapkamer. Laat je daarom gerust helpen door een deskundige.