De klimaatdoelstellingen liegen er niet om: in 2030 moet Europa minimaal 55% minder schadelijke uitstoot hebben, en in 2050 wil de EU zelfs helemaal klimaatneutraal zijn. Dat vergt een heleboel aanpassingen op het gebied van energievoorziening, en vereist vooral een flinke toename van het gebruik van groene energiebronnen. Iedere Nederlandse gemeente neemt de nodige maatregelen, zo ook de Brabantse gemeente Oss.

Groene bronnen

Zonne- en windenergie zijn in Nederland al langer werkende groene energiebronnen, maar daarmee kan niet het hele land van energie worden voorzien. (Relatief) nieuwe initiatieven zijn er genoeg, zo kun je bijvoorbeeld een warmtepomp installeren om gebruik te maken van bodemwarmte, en zijn er ontwikkelingen rondom het opwekken van energie door middel van waterkracht.

Initiatieven in Oss

Oss pakt duurzaamheidsmaatregelen breed aan. Zo zijn er veranderingen nodig op het gebied van de energievoorziening zelf, maar behoeft de verduurzaming van een gemeente een veel groter plan, en wordt dit doorgetrokken tot een verandering in de inrichting van de maatschappij. Wanneer deze zo optimaal mogelijk is ingericht en iedereen gelijke kansen krijgt om zijn steentje bij te dragen, kan de duurzame gemeente zich optimaal ontwikkelen. Zo zijn bijvoorbeeld scholen hier flink mee bezig.

Daarnaast zijn er verschillende andere lokale initiatieven die er allemaal voor zorgen dat de gemeente duurzamer wordt, zoals bijvoorbeeld het werken aan een woonwijk zonder aardgas, een duurzame bloemist of gebruik maken van gerecycled beton. Stuk voor stuk kleine stappen richting een zo duurzaam mogelijke gemeente.

zonnepanelen oss

Zonnepanelen plaatsen is een toegankelijke maatregel om de energievoorziening in je eigen woning groener te maken. Met zonnepanelen kun je de energie die je thuis gebruikt, voor een deel zelf opwekken met de zonnepanelen. De ideale ligging van zonnepanelen is richting het zuiden. Wanneer de zon schijnt, absorberen de panelen de lichtdeeltjes, binnenin het paneel ontstaat een elektrische spanning, en de energie die hieruit vrijkomt wordt door een omvormer tot wisselstroom gemaakt: de energie die uit het stopcontact komt. Woon je in Oss en zoek je een professionele installateur van zonnepanelen, kijk dan eens op veranderstroom.nl.

En niet geheel onbelangrijk: voor het plaatsen van zonnepanelen geldt een subsidieregeling. Vanaf 1 januari 2023 kun je zonnepanelen aanschaffen zónder BTW. Dat betekent dus een flinke korting op de aanschafprijs.

Net als de gemeente Oss werken ook andere gemeenten in Nederland naar een klimaatneutraal Europa toe. Hoewel 2050 nog ver weg klinkt, moeten de maatregelen nu flink worden doorgezet om de doelstelling van 2050 te behalen.

You May Also Like