Ondanks dat je in de winter niet altijd zin hebt om tijd door te brengen in de tuin, is het toch leuk om de tuin gezellig te versieren met lichtjes, fakkels en vogelhuisjes. Misschien zal je niet direct veel tijd doorbrengen in de tuin zelf, maar vanaf de woonkamer kan het ook erg mooi zijn om een gezellige wintertuin te bewonderen. Zeker tijdens de feestdagen kan de mooie tuinverlichting net een beetje extra gezelligheid geven.

Planten in de wintertuin

Als je in de zomer een prachtige kleurrijke tuin hebt, is deze kleurrijke tuin in de winter vaak een grijze kale bedoeling. Dit nodigt voor veel mensen niet echt uit om in de winter ook daadwerkelijk iets in de tuin te gaan doen. Maar er zijn genoeg wintervaste planten die de tuin ook in de wintermaanden van kleur voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de buxus die ook tijdens de vrieskou mooi groen is. Ook de kerstroos, de skimmia, hulst, coniferen en sierkers brengen kleur in de koude wintermaanden.

Dieren in de tuin

In de wintermaanden hebben dieren en met name vogels het zwaar. Het is koud en er is veel minder voedsel, gelukkig zijn er veel mensen die in de wintermaanden voederhuisjes in de tuin plaatsen. Naast het feit dat de vogels hierdoor makkelijker aan eten kunnen komen en je veel plezier kunt beleven aan het kijken naar de vogels zijn vogelhuisjes zelf ook erg sierlijk. Er zijn strakke design ontwerpen, maar ook voornamelijk veel leuke houten huisjes in allerlei vrolijke kleuren. Naast eten, zullen vogels er ook gebruik van maken als je ergens drinkwater voor ze neer zet. Hiervoor kun je een simpele schaal gebruiken, ook een vuurschaal kun je gebruiken als drinkwaterbak voor vogels. De vuurschaal zul je in de wintermaanden misschien minder gebruiken dan in de zomer, waardoor je deze in de winter mooi een nieuwe functie kunt geven.

Ben je erg creatief met bloemstukjes, takken etc, dan kun je vetbollen en pindakettingen ook in een mooie krans verwerken. Een mooie manier om de muur of schutting in de tuin te versieren en tevens bij te dragen aan de voeding van vogels in je tuin.

Verlichting

Omdat het in de wintermaanden al snel donker is, zie je zonder verlichting vrij weinig in de tuin. Hierdoor kun je veel minder lang van je tuin genieten. Door de tuin te verfraaien met leuke verlichting kan de tuin helemaal opleven. Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden om de tuin op een leuke en gezellige manier te verlichten.

De binnentuin

Ondanks dat veel mensen denken dat een veranda een must is voor een binnentuin, is dat niet perse noodzakelijk. Een groot raam of een erker is ook goed. Om dichter bij de tuin te komen is het belangrijk dat er ergens een hoekje in de woning wordt gecreëerd, waar je je kunt ontspannen en dichter bij de natuur kunt komen. Hierbij is een goed lichtinval van groot belang. Het is fijn om van binnen de planten, vogels en lichtjes te bewonderen. Andersom wordt de tuin ook levendiger door voor het raam kleurrijke planten te plaatsen. De binnentuin moet vooral gezelligheid en warmte uitstralen. Een lekker kacheltje, enkele kaarsen en heerlijke warme dekens, plaids en schapenvachten zorgen voor een lekker knus gevoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like