Een frisse duik in het water als het zonnetje schijnt. Dat willen we allemaal en als je een beetje ruime tuin hebt kun je die droom ook relatief eenvoudig verwezenlijken. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een beetje ruimte op te offeren en een inbouwzwembad in de tuin te plaatsen. Zo heb je altijd een zwembad in de buurt waar je even in kunt dobberen als het lekker weer is. Het is ook een perfect product voor als je tuinfeestjes of een barbecue organiseert. Dan kunnen je bezoekers een lekker frisse duik nemen als ze daar behoefte aan hebben. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je moet ook met een aantal zaken rekening houden als je een zwembad wilt installeren. Daarom geven we in onze blog handige tips en we vertellen meer over de kosten.

Luxueuze uitstraling van een inbouwzwembad

Mensen met een zwembad in de tuin zijn doorgaans mensen met een flinke beurs. Althans, dat is de perceptie van veel mensen. Want een zwembad is toch alleen voor rijke mensen? Dat is natuurlijk anno 2022 flink achterhaald, want iedereen kan tegenwoordig genieten van een privé zwembad. Toch kun je nog altijd kiezen voor een opbouw zwembad dat je neerzet als je er de behoefte aan hebt of je kiest voor een inbouw zwembad. De laatstgenoemde versie is een zwembad dat je moet ingraven en je kunt het zwembad ook niet opbergen als je er even geen gebruik van wilt maken of als je extra ruimte nodig hebt. Je offert dus ook permanent ruimte op als je hiervoor kiest.

Tref de nodige voorbereidingen

Een inbouwzwembad plaatsen is een grote klus en je moet dus ook de nodige voorbereidingen treffen. Hoeveel impact de verbouwing heeft is ook deels afhankelijk van voor welk zwembad je kiest. Je hebt ronde en kleinere zwembaden, maar ook vierkante en rechthoekige varianten die dan ook groter zijn. Dan zou je dus ook een grotere oppervlakte moeten uitgraven. Daarnaast moet je ook goed kijken naar je budget, want je hebt met verschillende kosten te maken. Denk aan machines die je nodig hebt en moet huren, materialen en natuurlijk het zwembad zelf. Maar houdt ook rekening met het investeren in toebehoren waarmee je het zwembad kunt onderhouden. Deze kosten liggen doorgaans ook hoger dan wanneer je kiest voor een opbouw- of opblaasbaar zwembad.

Gelijke grond

Een belangrijk punt van het installeren van een inbouwzwembad is dat de grond gelijk en stevig moet zijn. Een zachte of aangevulde grond is doorgaans niet geschikt voor een inbouw zwembad. Heb je wel met deze soort grond te maken? Dan zouden er eerst maatregelen getroffen moeten worden, zodat je het inbouw zwembad kunt installeren. Ook alle obstakels moeten verwijderd worden. Denk aan wortels en stenen die na het uitgraven nog in of op de grond liggen. Een ongelijke grond is ten eerste niet prettig wanneer je het zwembad gebruikt, maar het kan ook op termijn het zwembad ernstig beschadigen. En die dure reparaties wil je absoluut voorkomen!

Inbouwzwembad in je tuin; kosten + handige tips

Denk goed na over de locatie

Voordat er ook maar een schep in de grond gaat of een graafmachine wordt gestart, is het goed om na te denken over de locatie van het zwembad. Inbouwzwembaden hebben een permanente plek en kun je niet verplaatsen. Het liefste wil je het zwembad in de zon plaatsen, maar je wilt ook een beetje beschutting. Je moet ook rekening houden met de water- en elektra aansluitingen, want die heb je nodig om water toe te voegen of om filtersystemen hun werk te laten doen. Zorg er ook voor dat je het water eventueel makkelijk kunt afvoeren. Zet geen zwembaden onder bomen en hoogspanningsdraden neer. Dat zorgt voor extra vervuiling en het is ook nog eens gevaarlijk!

De kosten voor het installeren van een inbouwzwembad

Een inbouwzwembad neemt veel kosten met zich mee. Dat heeft te maken met de prijs van het zwembad zelf, maar ook met toebehoren, zoals filtersystemen en pompen, de constructie van de kuip, graafwerkzaamheden en manuren van experts die het zwembad op locatie installeren. Je kunt eventueel op de kosten besparen door de installatie voor eigen rekening te nemen, maar dan moet je wel een beetje kennis van constructie hebben. Een simpel inbouwzwembad kost € 5.000,-, maar de prijzen kunnen oplopen tot wel € 60.000,-! Afhankelijk van welk zwembad je wilt, van welk materiaal de inbouw is gemaakt en hoe groot het zwembad is. De gemiddelde prijs ligt op € 32.500,-. Dit is een projectprijs en hier is dus rekening gehouden met manuren, werkzaamheden en materialen.

You May Also Like