Basalt split is een populaire keuze voor mensen die hun tuin willen verfraaien en het vochtgehalte van de bodem willen reguleren. Maar wat is basalt split precies en hoe gebruik je het in de tuin? In dit blog gaan we dieper in op de functie van basalt split in de tuin en geven we tips over hoe je het kunt gebruiken.

Wat is basalt split?

Basalt split is een soort grind dat gemaakt is van basalt, een vulkanisch gesteente. Het wordt vaak gebruikt als bodembedekker in de tuin, omdat het een mooie aanvulling kan zijn op de tuin en tegelijkertijd het vochtgehalte van de bodem kan reguleren. Basalt split is verkrijgbaar in verschillende kleuren, afhankelijk van de samenstelling van het basaltgesteente, en in verschillende maten, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je tuin past.

Waar komt basalt split vandaan?

Basalt is een vulkanisch gesteente dat ontstaat wanneer magma of lava afkoelt en solidificeert. Het wordt gevormd in vulkanen en kan worden gevonden over de hele wereld. Basalt split wordt gemaakt door grote stenen van basalt te breken tot kleine stukjes. Deze stukjes worden dan gesorteerd op grootte en gebruikt als grind.

 Hoe gebruik je basalt split in de tuin?

Om basalt split te gebruiken in de tuin, volg je dezelfde stappen als bij het gebruik van andere soorten grind: maak de bodem rond de planten vrij van onkruid en andere obstakels, strooi een laag van ongeveer 5 cm rond de planten, gebruik een hark of ander gereedschap om de basalt split aan te drukken en te verspreiden, en voeg hydrokorrels of mulch toe om het vochtgehalte van de bodem te reguleren. Dit is vooral belangrijk als je planten hebt die veel water nodig hebben. Het is belangrijk om de basalt split regelmatig te inspecteren en op te ruimen als het nodig is. Als er zwerfvuil op de basalt split ligt, kan dit de sierwaarde van de tuin verminderen. Als er te weinig basalt split is, kan dit leiden tot verdamping van het vocht in de bodem.

 Voordelen van basalt split als bodembedekker

  • Het is gemakkelijk te onderhouden: basalt split hoeft niet regelmatig bijgevuld te worden, wat betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan het onderhoud van je tuin. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je het basalt split af en toe moet inspecteren op zwerfvuil en eventueel opruimen.
  • Het kan het vochtgehalte van de bodem reguleren: hoewel basalt split zelf geen vochtopnamevermogen heeft, kan het wel helpen om het vocht in de bodem langer vast te houden. Dit kan worden bereikt door het basalt split te bedekken met een laag van hydrokorrels of mulch.
  • Het verhoogt de sierwaarde van de tuin: basalt split kan een mooie aanvulling zijn op de tuin en kan een natuurlijke uitstraling geven. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je tuin past.
You May Also Like