Een mens kan tegenwoordig niet meer zonder een goed werkende cv-ketel in huis. Het is een onmisbaar apparaat dat ervoor zorgt dat je gebruik kunt maken van de centrale verwarming en van het warme water. Maar wanneer je niet regelmatig onderhoud van je cv-ketel uit laat voeren loop je kans dat de ketel defect raakt. Vraag jij je af waar je dit zoal aan merkt? In dit artikel beschrijven we de tekenen dat jouw cv-ketel aan vervanging toe is.

Zorg goed voor je cv-ketel

Het is aan te raden om het onderhoud van je cv-ketel minstens eenmaal per twee jaar uit te laten voeren. Doe je dit niet, dan zal de ketel uiteindelijk mankementen vertonen. Ga niet zelf zitten sleutelen aan het apparaat, maar laat dit over aan een ervaren cv-monteur. Deze loopt de ketel helemaal voor je na, checkt het apparaat op storingen, voert het onderhoud uit en zorgt ervoor dat alles weer perfect werkt!

Een ijskoude douche

De meest duidelijke manier waarop je merkt dat de ketel defect is, is wanneer je plotseling onder een ijskoude douche staat. Wanneer de cv-ketel niet goed is onderhouden zullen bepaalde onderdelen namelijk slijten en dit zal voor problemen zorgen. Hierdoor werkt de ketel minder goed en heb je uiteindelijk geen toegang meer tot warm water. Zonder warm water kun je ook geen warme douche nemen, dus zorg ervoor dat je de ketel altijd goed laat onderhouden.

Je ruikt een brandlucht

Een ander belangrijk kenmerk waaraan je duidelijk kunt zien dat de verwarmingsketel niet goed meer werkt is wanneer er een brandlucht uit het apparaat komt. Een cv-ketel werkt met elementen als water, vuur en elektriciteit. Losse onderdelen kunnen na verloop van tijd slijten en opgehoopt vuil kan zelfs vlam vatten. Dit kan er in het ergste geval voor zorgen dat de ketel brand veroorzaakt. Ruik je een brandlucht, zet het apparaat dan direct uit en schakel een ervaren cv-monteur in.

Radiatoren warmen niet voldoende op

Een veel voorkomend probleem met de cv-ketel is dat deze moeite krijgt met het rondpompen van warm water. Hierdoor kunnen niet alle radiatoren in huis meer worden opgewarmd. Dit kan ook komen door onschuldige oorzaken, bijvoorbeeld doordat de waterdruk te laag is, of doordat er luchtbellen in de radiatoren zitten. Schakel hier ook een cv-monteur voor in, zodat deze kan controleren of het probleem te verhelpen is, of dat de ketel echt aan vervanging toe is.

You May Also Like