Als je van plan bent om een waterontharder aan te schaffen voor jouw nieuwe woning, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Ben je nog niet zo thuis in dit onderwerp, dan kan het misschien lastig zijn om meteen de goede waterontharder te kiezen voor jouw situatie en huis. Om je op weg te helpen geven we je in dit artikel een aantal dingen mee waar je op moet letten als je een waterontharder gaat kopen!

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat je door een monteur op jouw waterleiding kunt laten installeren. Eenmaal geïnstalleerd, filtert het apparaat magnesium en calcium uit het water, waardoor er geen kalk meer in blijft zitten. Waterontharders van hoge kwaliteit filteren zelfs 100% van de kalk uit het water. Hierdoor blijft er ‘zacht’ water over, dat over het algemeen beter is voor je huid en voor jouw huishoudelijke apparaten. Deze zullen namelijk geen last meer hebben van kalkaanslag als je gebruik maakt van een waterontharder. 

Jouw gezinssamenstelling

Ga je een waterontharder kopen, dan moet je in ieder geval rekening houden met de samenstelling van jouw gezin. Vooral het aantal personen in je gezin en het jaarlijkse waterverbruik zijn belangrijke gegevens om mee te nemen. Vandaar dat je waterontharders hebt in verschillende formaten. 

Waar plaats je de waterontharder?

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een geschikte waterontharder, is de plek waar je het apparaat gaat plaatsen. Het is mogelijk om een waterontharder op een aantal plekken toe te passen, bijvoorbeeld in de meterkast, in een waterput, in de bijkeuken, trap kast of in de garage. Eigenlijk kan je overal een waterontharder plaatsen, zolang er maar een watermeter en een afvoer in de buurt zit. De apparaten worden ontworpen voor specifieke plaatsen, daarom is het belangrijk dat je weet waar je de waterontharder wil gaan toepassen als je er een gaat kopen. 

De prijs-kwaliteit verhouding

Iets waar je natuurlijk altijd goed naar moet kijken, is de prijs-kwaliteit verhouding van het product. Er is veel keuze op het gebied van waterontharders, wat dus ook betekent dat je veel verschillende prijzen en kwaliteitsniveaus tegen zult komen. Daarnaast heeft niet elke waterontharder handige functies zoals een zoutvolumemelder, vakantiestand of een uitneembaar display. Ga dus na hoe belangrijk je de kwaliteit vindt en wat jouw maximale budget is voor het aanschaffen van het apparaat. Zo kun je gerichter op zoek gaan naar de waterontharder met de beste prijs-kwaliteit verhouding voor jouw situatie. Hou er altijd rekening mee dat je minder kwaliteit kunt verwachten van goedkopere producten!

Een waterontharder met of zonder stroom

Je kunt vaak kiezen uit waterontharders op stroom of apparaten die geen stroom nodig hebben. Kies je voor een waterontharder op stroom, dan moet er wel een stopcontact aanwezig zijn waar je hem wil plaatsen. Grote voordeel van een waterontharder op stroom is dat deze veel intelligenter is en veel meer functies heeft. Omdat alleen de aansturing stroom verbruikt is het stroomverbruik slechts een paar euro per jaar. 

You May Also Like