We worden ons vandaag de dag steeds meer bewust van wat wel en niet goed is voor onze gezondheid, voornamelijk op het gebied van eten en koken. Hierbij gaat het niet alleen om wat we eten, maar ook waar we ons eten mee klaarmaken en hoe we dat doen. Denk bijvoorbeeld aan het steeds populairder worden van vegetarisch eten, maar ook van kokosolie of het eten van rauwe etenswaren. Ook op het gebied van ovens, pannen en magnetrons is er veel veranderd. In dit artikel gaan we het over een van de vernieuwingen hebben op het gebied van koken: PFAS vrije pannen!

Wat zijn PFAS?

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, of misschien juist nog nooit. PFAS zijn door de mens gemaakte, chemische stoffen die in verschillende voorwerpen zijn verwerkt die wij alledaags gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan regenjassen, verpakkingen van voedsel, cosmetica en de anti-aanbaklaag van sommige pannen. PFAS zorgen ervoor dat een voorwerp makkelijker schoon te houden is, door het vuilafstotend te maken. Dan snap je natuurlijk wel waarom het voor pannen wordt gebruikt. Dit wordt al heel lang gedaan en we hebben er nooit een probleem mee gehad, maar de afgelopen jaren zijn er steeds meer onderzoeken gedaan naar PFAS. Die onderzoeken wijzen uit dat deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en die van onze huisdieren, vooral als de stoffen oververhit worden. En dat gebeurt er bij koken uiteraard wel.

Waarom zijn PFAS dan zo schadelijk voor ons?

Het productieproces van PFAS kan op zich al schadelijk zijn, aangezien het er vaak voor zorgt dat de PFAS in de lucht of in drinkwater terechtkomen. Hierdoor hebben we in Nederland eigenlijk al standaard PFAS in ons bloed. Doordat we ze ook nog extra binnenkrijgen bij het koken als we pannen met een traditionele anti-aanbaklaag gebruiken, wordt het gehalte in het bloed wel heel hoog. En dit kan weldegelijk tot gezondheidsproblemen leiden. In de afgelopen jaren is hier veel onderzoek naar gedaan, daar bleek uit dat een hoge concentratie PFAS in het bloed onder andere kan leiden tot: een verstoorde hormoonbalans, een verhoogd risico op kanker, een aangetast immuunsysteem en hart- en vaatziekten.

Gelukkig zijn er PFAS vrije pannen

Toen het nieuws naar buiten begon te komen over de schadelijke aard van PFAS, zijn een aantal bedrijven begonnen met het ontwikkelen van PFAS vrije pannen. Dit zijn pannen zonder anti-aanbaklaag, of met een natuurlijk anti-aanbaklaag. De natuurlijke variant van de anti-aanbaklaag wordt vaak geproduceerd met diamant en een soort afgeleide van zand. Zo kun je toch genieten van de voordelen van een anti-aanbaklaag, maar dan op een natuurlijke manier, zonder het risico op het aantasten van je gezondheid!

You May Also Like