Het is weer de tijd van het jaar voor hogere temperaturen en dat zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar manieren om binnen een comfortabele temperatuur te houden. Voor het koelen van een huis wordt al snel gekeken naar een airco. Maar een airco gebruikt vrij veel energie en er zijn alternatieven waarmee je je woning ook koeler kunt krijgen. Wij zetten de mogelijke alternatieven op een rij.

Koelen met een ventilator

Een ventilator verbruikt veel minder energie dan een airco en is daarom ook een goede manier om je huis te verkoelen. Volgens Milieucentraal verbruikt een ventilator zelfs 20 keer minder stroom dan een airco wanneer de apparaten 110 uur aan staan. Wat je kunt doen voor extra effect is een koude, natte handdoek over de ventilator hangen. Dan krijg je bijna hetzelfde effect als een airco.

Goede zonwering

Wanneer je goede zonwering hebt, zorg je er ook voor dat er minder warmte in het huis komt. Met name de zonwering buiten heeft daar veel effect op. Zo zou je ook een schaduwdoek kunnen ophangen om zonlicht tegen te houden. En natuurlijk werken rolluiken of een zonnescherm ook. En sluit binnen ook de gordijnen zodra de zon gaat schijnen.

Lekker laten doorwaaien

Wanneer het afkoelt in de avond en in de ochtend is het belangrijk om het goed te laten doorwaaien. Zet ramen en deuren open en zorg voor een goede ventilatie. Dit zorgt meteen voor een gezonde lucht in huis.

Koelen met een warmtepomp

Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan het besparen op het gasverbruik in huis. Eén van die manieren om te besparen is het vervangen van de cv-ketel door een warmtepomp. Een warmtepomp zorgt niet alleen op een duurzame manier voor het verwarmen van je woning, maar veel all-electric en hybride warmtepompinstallaties kunnen ook koelen. Dit kan, afhankelijk van het type warmtepomp, bijvoorbeeld met behulp van het koude water uit een bodembron of door de werking van de warmtepomp om te draaien. Goed om te weten wanneer je de mogelijkheden aan het overwegen bent.

Koelen met groen

Groene gevels koelen de woning ook af. En denk ook aan groen op het dak bijvoorbeeld. De plantjes houden de warmte vast en zorgen er zo voor dat het binnen koeler blijft. Genoeg reden om eens te kijken of je meer groen rond het huis kunt aanbrengen.

Het vervangen van een airco door de bovenstaande tips zorgt dus voor een flinke besparing en alsnog een comfortabele temperatuur in huis. In een eerder artikel hebben we nog meer tips gegeven om flink te bezuinigen. Alle beetjes helpen en op de lange termijn kun je zo veel besparen.

You May Also Like