Je hebt een woning maar deze is toch nét even te klein. Je vraagt daarom een vergunning aan voor een aanbouw en dit lukt, zij het voor een wat kleinere aanbouw dan je eigenlijk had gewild. Maar goed, extra ruimte is extra ruimte. Nu wil je de aanbouw op een zo goedkoop mogelijke manier bouwen. De kleine aanbouw zal toch minder functies kunnen hebben dan een grotere. Dit is hoe je het doet.
De fundering
Vaak is het duurste aan een aanbouw bouwen het leggen van de fundering. Het leggen van een fundering op palen komt veel bij kijken en is daardoor ook vrij prijzig. Het is daarom veel goedkoper om een fundering te leggen van betonstroken op staal. Een fundering op palen is al snel 5 keer duurder. Dat is een flinke besparing. Het enige nadeel is dat de goedkopere manier van funderen niet op alle typen grond mogelijk is. Dit is omdat de fundering dan snel weg zou kunnen zakken.
De constructie
De constructie van de aanbouw, het skelet om het anders te benoemen, is belangrijk voor de vormgeving van de aanbouw. Het is voordelig om te kijken naar prefab constructies, voorgebouwde constructies. Dit kan veel manuren en dus geld schelen. Het zijn vaak houten structuren waar alleen nog het dak op moet en de muren afgewerkt moeten worden. Soms zijn de muren al af zelfs Ook is het vaak het beste om te gaan voor een constructie met een plat dak. Hieronder lees je waarom.
Het dak
Het aanleggen van een plat dak is makkelijker en goedkoper dan het aanleggen van een schuin dak. Ook is een plat dak makkelijker te isoleren. Hiernaast kan het dak makkelijker afgewerkt worden met materialen zoals EPDM. Al met al kost het minder tijd en dus minder manuren, of je kunt het zelf zelfs doen en zijn de kosten een stuk lager. Een goede daktrim op het dak is hier wel belangrijk, zonder goede afwerking blijft het dak kwetsbaar. Gelukkig is dit ook makkelijk en goedkoop te doen.
Isolatie
Het isoleren van de aanbouw begint met de vraag waar het voor gebruikt wordt. Als het puur een opslagruimte wordt zal er minder isolatie nodig zijn dan wanneer het een kamer wordt waar je dagelijks in wil zijn. Doe goed onderzoek naar de beste isolatiematerialen die niet veel ruimte in beslag nemen en toch een hoge isolatiewaarde hebben. Deze zijn makkelijker aan te brengen en vaak qua prijs-kwaliteit de beste optie.