Een wastafelkraan kiezen is lastig. De verscheidenheid aan stijlen, materialen en afwerkingen – om nog maar te zwijgen van de prijzen – kan overweldigend zijn. Je zult het waarschijnlijk lang met je nieuwe kraan moeten doen, dus je kunt er beter één kopen waar je van houdt. Hier zijn enkele zaken die je moet overwegen voordat je in de rij van de kassa staat.

Uiterlijk is niet alles

De meeste mensen kiezen een kraan alleen op uiterlijk. En dat is een vergissing. Het uiterlijk is belangrijk, maar meestal kun je het uiterlijk krijgen dat je wilt zonder in te leveren op gemak en betrouwbaarheid op de lange termijn. 

Geef genoeg uit, maar niet te veel

Plan om minimaal 65 euro uit te geven voor een wastafelkraan. Je krijgt misschien een geweldige kraan voor minder, maar de kans is groter dat je een kraan van lage kwaliteit krijgt. Als je veel meer uitgeeft, betaal je voor extra functies of stijl in plaats van basisbetrouwbaarheid of duurzaamheid.

Let op de hoogte en het bereik

Wastafelkranen variëren enorm in hoogte en bereik, en meestal kun je gewoon de look kiezen die je het leukst vindt. Maar als je een plank boven de wastafel hebt, past een hoge kraan misschien niet. Een badkraan met een korte reikwijdte kan ervoor zorgen dat je water achter de tuit laat lopen als je je handen wast.

Kies keramische kleppen

Als je wilt voorkomen dat je een kraan hebt die druppelt, koop er dan een met keramische ventielen. Andere typen ventielen zijn meestal jarenlang druppelvrij, maar kunnen niet tippen aan de betrouwbaarheid op lange termijn van keramiek. Kranen met keramische ventielen kosten ongeveer hetzelfde als andere kranen.

Kies een afwerking die bij je badkamer past

Kies een afwerking die overeenkomt met je wastafel en de rest van de meubels in je badkamer. Als je van plan bent je badkamer opnieuw in te richten, staat je keuze aan kraanafwerkingen wijd open. De overgrote meerderheid van de kranen heeft een afwerking in gepolijst chroom of gesatineerd nikkel. Al deze afwerkingen zijn duurzaam en behouden hun mooie uiterlijk jarenlang. Maar sommige zijn duurzamer dan andere.

Chroom is de meest duurzame afwerking en het gemakkelijkst schoon te houden Daarom is het altijd de favoriet geweest voor badkamers. Als je wastafelkraan intensief wordt gebruikt, is dit je beste keuze voor langdurige robuustheid.

Nikkelafwerkingen worden meestal aangeduid als “geborsteld”, “satijn” of “roestvrij staal” en hebben een doffe glans. Ze zijn duurzaam, maar gevoelig voor vingerafdrukken en watervlekken, dus ze zijn moeilijker schoon te houden. Sommige hebben een coating die vlekken en vegen vermindert, maar die coating is niet zo duurzaam als metaal.

You May Also Like