Ben jij net klaar met verbouwen en mag je gaan nadenken over de raambekleding. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Jaloezieën zijn dan een mooie optie. De vraag is alleen waar je allemaal over na moet denken wanneer jij kiest dit type gordijnen. In dit artikel vertellen we je daar alles over. Lees daarom gauw verder.

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën worden ook wel lamellen genoemd. Het zijn lange verticale of horizontale planken die je voor de ramen kan hangen. De reden dat mensen graag voor jaloezieën kiezen is omdat je aan de hand van het systeem zelf kan bepalen of je veel of weinig licht binnen wil hebben. Je kan de lamellen flink openhouden of juist een beetje dicht doen. Dat is ook fijn voor je privacy. Wil je bijvoorbeeld wel licht in huis hebben maar niet dat iedereen naar binnen spiekt? Ook dat kan je zelf bepalen. 

Welke jaloezieën moet ik kiezen voor in huis?

Verreweg het meest populaire materiaal voor dit soort raambekleding zijn jaloezieën van hout. Je kan het best voor hout kiezen omdat dit materiaal niet verbuigt en heel goed haar kleur behoudt. Dat is belangrijk want dat zorgt ervoor dat je de jaloezieën lang kan gebruiken en niet na een korte periode alweer vervanging moet zoeken. Daarnaast zorgen houten jaloezieën ook voor een warme en gezellige sfeer in huis. Ook passen ze bij heel veel verschillende soort interieurs. Ideaal dus als je ook even niet weet waar je uit moet kiezen, met houten jaloezieën zit je altijd goed. 

Waar moet je opletten bij jaloezieën?

Er zijn drie dingen die belangrijk zijn om mee te nemen in je overweging om voor houten jaloezieën te gaan. Allereerst is er de lamelbreedte. Daarbij gaat het om hoe breed elk plankje van de jaloezie is. Deze breedte hangt af van hoe groot het raam is waar je het voor hangt. Een kleiner raam wil vaak ook een kleinere lamelbreedte en andersom, bij een groter raam past een grotere breedte. 

Ten tweede moet je kijken naar hoe je jaloezieën gemonteerd wil hebben in huis. Er zijn verschillende manieren voor maar de bekendste zijn toch wel ‘in de dag’ en ‘op de dag’. De eerste houdt in dat je de jaloezie in het kozijn laat hangen, terwijl de tweede verwijst naar hoe de jaloezie over het kozijn wordt gehangen. Op de muur bijvoorbeeld. 

Tot slot kan je kiezen om wel of niet een ladderband te gebruiken. Een ladderband kan wellicht wat stoerder eruit zien terwijl het zonder een wat strakker geheel wordt. Het hangt dus af van wat jouw voorkeur heeft. Tevens kan je hiervan ook de kleur bepalen. 

You May Also Like