Thuiswerken kan heel goed, weten we nu. Wanneer we ook de mogelijkheid hebben om regelmatig op kantoor te zijn en collega’s te zien, is een paar dagen thuis je werk doen zo gek nog niet. Geen reistijd, last van files of ontzettend vroeg de wekker, maar rustig de computer opstarten tijdens het ontbijt aan de keukentafel. Toch knaagt er iets: het toegenomen energiegebruik én de explosief gestegen kosten. Vooral nu de winter nadert.

Van stoken tot het koffieapparaat

Toen we met z’n allen nog massaal naar kantoor gingen en er niet eens aan dachten om thuis achter je laptop te zitten werken, was je je er waarschijnlijk minder bewust van hoeveel energie je op een dag gebruikt. De kachel is ’s winters de grootste kostenpost. In de meeste werkende huishoudens was er tot voor kort doordeweeks vaak niemand thuis overdag, en stond de kachel ook niet aan. Als je thuiswerkt ga je niet in de kou zitten, dus gooi je ’s ochtends de thermostaat al een paar graden omhoog. Maar ook, hoewel verwaarloosbaar in vergelijking met de verwarming, de laptop en eventueel tweede scherm laad je op. En koffie die je normaal op het werk uit de automaat haalt maak je nu zelf, dus: meer energieverbruik.

Nieuwbouw of weinig isolatie

De hoogte van de energierekening is nog wel afhankelijk van een aantal factoren. Zo maakt het uit of je in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis woont, of een oud, vrijstaand huis dat moeilijk warm te krijgen is. En of je alleen, met partner of met kinderen woont maakt ook uit in het energieverbruik. Vlak daarnaast het soort energiecontract niet uit. Heb je een dynamisch contract of krijg je energie geleverd tegen de inkoopprijs, kun je een deel van de dag gebruik maken van goedkope energie als je dit handig aanpakt.

Blijven we thuiswerken?

Met een goede zomer achter de rug kun je je lastig voorstellen dat straks echt de kachel weer aan moet. Vooral met de berichtgeving de afgelopen tijd over de explosief stijgende energiekosten. De vraag is dan: blijven we wel thuiswerken? Wanneer de kosten zo hoog worden dat je er andere dingen voor moet laten, zou je dan niet het liefst overal waar mogelijk op energie besparen? Volgens de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kan werken op kantoor in plaats van thuis, een kuub gas per dag besparen, en in de extra koude maanden kan dit nog hoger oplopen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de staat van het huis en de grootte van het gezin.

You May Also Like
Read More

Keukentrends 2024

Inhoudsopgave Hide Duurzame materialenSlimme keukensGlazen kastenMinimalistische stijlTerug naar de natuurLicht kleurenpaletDonker kleurenpaletVierkant kookeilandVerborgen opbergruimteBijkeukenNieuwe afwerking Quooker kraanMixen van…