Als je zoekt naar draaiende trappen, ook wel wentelende trappen genoemd, vliegen de verschillende termen je om de oren. Je wil natuurlijk dat je trap perfect in je huis past, iedere situatie is weer anders. We geven een overzicht van alle termen zodat je makkelijker kunt zoeken naar de soort trap die je nodig hebt.

Wenteltrap en spiltrap

De meest voorkomende term die je tegenkomt is wenteltrap. Wenteltrap is eigenlijk een verzamelnaam voor alle soorten draaiende trappen. Zo lang een trap ‘wentelt’ ofwel draait, is het een wenteltrap. Een spiltrap is een soort wenteltrap waarbij alle treden vastgemaakt zijn aan de spil van de trap, de steunpilaar middenin de trap. Zo is iedere spiltrap een wenteltrap maar niet iedere wenteltrap een spiltrap. 

Kwartslag trappen: Onderkwart trap en bovenkwart trap

Er zijn twee verschillende soorten trappen die éénmaal een kwartslag draaien, ook wel kwartslag trappen genoemd. Een onderkwart trap heeft deze kwartslag draai aan de onderkant van de trap terwijl de bovenkwart trap de kwartslag draai aan de bovenkant van de trap heeft. Beiden worden vaak in specifieke situaties gebruikt om de trap passend te maken voor de woning of het creëren van een bepaalde indeling in een woning. 

Tweekwart trap of dubbelkwart trap

Dan is er ook een soort draaiende trap die twee keer een kwartslag draait: de tweekwart trap of dubbelkwart trap. Deze maakt een kwartslag draai zowel onderaan de trap als bovenaan de trap. Zo maakte de trap in totaal een halve draai, maar niet in één keer. Deze soort trap wordt vaak in kleinere woningen gebruikt met hogere plafonds of om een bepaalde indeling in een woning te creëren. 

Halfslag trap

Er is ook nog een andere manier om een halve draai te maken in de trap natuurlijk, een halve draai in één keer. Een trap die deze draai maakt wordt een halfslag trap genoemd. Dit soort trap wordt hoofdzakelijk in kleine woningen gevonden omdat het niet veel ruimte in beslag neemt. Vaak is een halfslag trap ook een spiltrap omdat deze constructie het meest effectief is om ruimte te besparen. 

Bordestrap

De laatste soort draaiende trap die veel voorkomt is de bordestrap. Bij een bordestrap worden de traptreden eens of meermaals onderbroken door een plateau waarna de trap een kwartslag draait. Het plateau geeft ruimte om elkaar te passeren en zorgt voor een rustpunt op de trap. Een bordestrap wordt vaak in grotere en luxere huizen gevonden.

You May Also Like
Duurzaam Oss
Read More

Duurzaam Oss

Inhoudsopgave Hide Groene bronnenInitiatieven in Osszonnepanelen oss De klimaatdoelstellingen liegen er niet om: in 2030 moet Europa minimaal…