Je huis of tuin inrichten, het is niet allemaal science maar een zaak van het gevoel. Feng Shui gaat over welke invloeden vormgeving en inrichting hebben op het welzijn en geluk van de mens, maar ook hoe negatieve invloeden veranderd kunnen worden in positieve. Jan Detz heeft Feng Shui toegepast in de verbouwing van verpleeg en behandelcentrum in Lelystad.

Verpleeg- en behandelcentrum “Laarstaete” in Lelystad is verbouwd op basis van Feng Shui principes. Na de verbouwing is de energie in het gebouw met ruim 70 % verhoogd. Het resultaat hiervan is dat er onder het personeel aantoonbaar minder ziekteverzuim is en dat de revalidatietijd van mensen op de revalidatieafdeling met 40 % is verkort. Dit zijn resultaten die voor iedereen goed zijn, sneller beter, werken in een fijne omgeving en de investering terug verdienen.

Meer vitaliteit met Feng Shui

Voor de verbouwing kwam er weinig energie in het gebouw binnen, en dan spreken we over vitale levensenergie. De entree naar het gebouw zat verstopt onder een luifel. Mensen konden de hoofdingang soms moeilijk vinden. Na de verbouwing is de nieuwe entree meteen duidelijk zichtbaar en aantrekkelijk voor iedereen, dit geeft de bezoeker een gevoel van welkom zijn in een gebouw. Er ligt een “rode loper” uit om de bezoeker welkom te heten. De naam van het gebouw is duidelijk te zien, ‘s-avonds en  in het donker is de naam van het gebouw verlicht (door energiezuinige LED verlichting)

Om de energie nog beter in het gebouw binnen te krijgen is een waterpartij aangelegd, die door middel van “Free-flow forms” water in de richting van de hoofdingang doet stromen. Water is een belangrijk element in Feng Shui. Water geeft energie. Denk maar aan allerlei grote en belangrijke steden die aan water grenzen. New York, Hongkong, Amsterdam en ook alle steden die aan rivieren liggen.

Een groot energielek in het gebouw was de achterkant. Daar waar het gebouw sterk zou moeten zijn, in zijn “ruggengraat” zat een gat. In Feng Shui is zogenoemde “backing” van een gebouw erg belangrijk. De achterkant van het gebouw is op drie manieren versterkt: er liggen drie grote zwerfkeien, het terrein loopt nu wat omhoog achter het gebouw en het gat in de gevel is nu gevuld met een kunstwerk. En gestileerde boom van metaal staat symbool voor stevigheid en kracht en geeft het gebouw ook de stevigheid die het nodig heeft om de energie die binnenkomt ook te benutten.

Verder is er een deel aangebouwd waar nu een restaurant is waar mensen lekker kunnen zitten met hun bezoek. Er is een groot terras op het zuiden aangelegd. Alle koele blauw- en groentinten die eerst het interieur domineerden zijn nu vervangen door warme en vrolijke aardekleuren. Dit geeft behalve stevigheid en gronding ook meteen een fijnere sfeer en een fijn gevoel.

Een vitaal gebouw, een “healing environment” draagt bij aan de gezondheid van mensen. De omgeving kan zeker helpen om mensen sneller beter te maken en zich beter te voelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like
planten huis lekker ruiken
Read More

Huis lekker laten ruiken

Inhoudsopgave Hide Huis luchtenHuis luchten hoe lang?TapijtverfrisserGeurkaarsenGeurende kamerplantenAzijn geur neutraliseren Het probleem van een onaangename geur in huis…
Voordeur klassiek
Read More

Voordeur klassiek

Inhoudsopgave Hide Kunststof voordeur klassiekNaambordje voordeur klassiekDubbele voordeur klassiekKlassiek houten voordeur De voordeur is een belangrijk onderdeel van…