Wie kent de tekenfilmserie The Jetsons nog? Dit gezin uit de toekomst woonde in een modern huis met loopbanden, een robot huishoudster en heel veel technische snufjes om comfortabel te wonen en leven. Of we daadwerkelijk op dat niveau zullen zijn in 2062 zoals de makers zich dat voorstelden weten we natuurlijk niet, maar comfortabel wonen komt wel steeds dichterbij door middel van moderne snufjes van nu zoals domotica, oftewel thuistechnologie.

Domotica?

Domotica staat voor een communicatiesysteem voor het bedienen van alle elektrische apparaten en systemen in en om het huis. Met deze techniek kun je verschillende elektrische toepassingen gemakkelijk bedienen: Hoe en wanneer je dat wil.

Het Denkend Huis

Picture this: Je hebt een lange dag op werk gehad, zo’n dag waarin alles tegen zit. De auto viel stil op de snelweg, je tas lag nog thuis en je baas had een slecht humeur. Een dag om gauw te vergeten dus. Hoe fijn zou het zijn als je de hele dag uit kan kijken naar jouw eigen plekje waar alles voor je geregeld wordt? Thuistechnologie maakt dit mogelijk. Wanneer je vanuit de kou de deur door loopt, waait een warm briesje je gezicht in. De lampen en verwarming in huis dimmen zichzelf naar een aangename stand, het koffiezetapparaat zet alvast jouw favoriete kop koffie en de oven warmt zichzelf alvast op zodat je meteen van een lekker broodje kan genieten. Allemaal vanuit je luie stoel.

Domotica kan handelingen zelf automatisch uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een sensor die registreert wanneer er sprake is van veel regen, waarna de raamluiken automatisch gesloten worden. Hierdoor hoef je, wanneer het regent, niet steeds de trap op te rennen omdat het raam nog open staat! Naast deze handelingen is dit systeem ook gericht op veiligheid zoals alarmsystemen die bij detectie van brand, gas of zelfs medische ongevallen hulpgerichte acties in gang zetten.

Op afstand met smartphone en tablet

Ook als je niet thuis bent kun je op afstand je huis bedienen via e-domotica. Dit is mogelijk met je tablet of smartphone! Ben je een paar dagen van huis en wil je weten hoe het ervoor staat? Dan kun je via internet inloggen in je installatie en checken of je niet vergeten bent alle lichten en de verwarming uit te doen. Of heb je zin om in bad te gaan als je thuis bent? Laat dan alvast het badwater lopen via je smartphone!

Een domotica systeem biedt dus veel mogelijkheden die allemaal bijdragen aan veiligheid, duurzaamheid en wooncomfort. Uw Duurzame Installateur is specialist in het installeren van Domotica in uw huis. Zij bekijken graag samen met u naar uw wensen en de mogelijkheden in uw woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like