Veel mensen willen een verhoogde border tegen hun schutting aanleggen of een ander soort border in hun tuin. Wellicht heb je al borders in de tuin, maar wil je graag een nieuwe inrichting. Dan kun je een border laten leggen, maar je kunt het ook zelf doen! In deze blog lees je meer over borders. Wat is een border? Welke voordelen brengt een border met zich mee en natuurlijk: hoe leg je zelf een border aan? Dit en meer lees je hieronder.

Wat is een border?

Zoals je net las willen veel mensen een border in de tuin, maar wat is een border nou eigenlijk? Een border is een strook grond met beplanting van verschillende hoogtes. In de meeste gevallen grenst een border aan een gazon, houtbouw of woning. Je hebt ook de keuze uit een verhoogde border, die vaak wordt gebruikt tegen de schutting. Een dergelijke border kan gemaakt worden van zowel stapelblokken als betonnen muurelementen.

Waarom leggen mensen borders aan?

De reden dat mensen graag een border willen aanleggen is uiteraard per persoon verschillend. Toch zijn er wel enkele algemene redenen waarom mensen een border willen aanleggen. Enkele redenen zijn:

  • Een border creëert een mooie sfeer in de tuin.
  • Een border zorgt ervoor dat je tuin meer kleur krijgt.
  • Een border maakt het mogelijk om te spelen met verschillende hoogtes.
  • Een border zorgt voor meer groen en natuur in de tuin.

Zelf een border leggen

Je kunt ervoor kiezen om een border aan te leggen door een professional, maar je kunt het ook zelf doen door enkele stappen te volgen. Hoe kun je zelf een border aanleggen? Je leest het hieronder.

#1 Bepaal waar je de border wilt aanleggen

Ten eerste is het van belang waar je in de tuin de border wilt aanleggen. Houd hierbij rekening met een zon- of schaduwplek. Dit heeft namelijk effect op wat er gevraagd wordt van de soorten beplanting. 

#2 Maak het oppervlak vrij

Als je de locatie voor de border hebt bepaald, kun je beginnen met de eerste stappen voor het leggen van je border. Hiervoor is het belangrijk om eerst het straatwerk te verwijderen of als je kunstgras hebt, een deel van het kunstgras. Als de border klaar is kun je de laatste randjes van het kunstgras wegsnijden, zodat het kunstgras mooi aansluit tegen de border afzetting.

#3 Graaf het oppervlak af

De kans is vrij groot dat er een laag zand ligt onder het straatwerk dat je hebt verwijderd. Het is voor de toekomstige beplanting van belang om zoveel mogelijk van dit zand te verwijderen. Graaf het oppervlak zo veel mogelijk af, zodat de planten de mogelijkheid krijgen om zo goed mogelijk te groeien.

#4 Bepaal de afzetting die je wilt gebruiken voor de border

Nu is het tijd om te bepalen welke afzetting je wilt gebruiken voor de border. Je kunt onder andere kiezen uit een houten of betonnen afzetting. Als je kiest voor een verhoogde border tegen de schutting, let er dan in het bijzonder op dat de afzetting wel diep genoeg de grond in gaat om de druk aan te kunnen.

#5 Leg de afzetting van de border aan

Ten eerste kun je met behulp van een metselkoord de lijn voor de afzetband uitzetten. Hiermee markeer je dus de afzetting van de border. Vervolgens graaf je een sleuf. Dit kun je doen door een klein schepje te gebruiken. Je weet nu welke lijn de afzetband moet volgen en hoe diep de afzetting de grond in moet. Je kunt nu middels een rubberen hamer de palissade afzetting intikken in de grond. Ga zo door totdat je gewenste lengte hebt bereikt.

#6 Leg elektra aan

Om je border tot een extra eyecatcher te maken, kun je elektra aanleggen. Zo creëer je een mooie, gezellige verlichting en andere elektravoorzieningen. 

#7 Leg het watergeefsysteem aan

Planten hebben uiteraard water nodig, dus het is belangrijk om een goed watergeefsysteem aan te leggen. Iets wat steeds vaker wordt gebruikt is een automatisch watergeefsysteem. Dat bespaart jou weer wat tijd en moeite.

#8 Maak een indeling voor de planten

Je kunt nu nadenken over de indeling voor de planten. Welke planten zijn geschikt voor jouw grond? Probeer dit uit te zoeken en zorg voor een kwalitatieve bodem. Kies beplanting die jij mooi vindt. Daarna kunnen de planten de grond in.

You May Also Like