Moderne woningen in Nederland zijn uitermate goed geïsoleerd. Dit betekent een  hoge isolatiewaarde die ook gunstig is voor jouw portemonnee. Tegelijkertijd zorgt goede isolatie er ook voor dat je jouw woning goed moet ventileren, want door  goede isolatie blijft immers ook de vervuilde lucht in huis hangen. Gelukkig zijn er verschillende ventilatiesystemen beschikbaar waarmee je jouw woning optimaal kunt ventileren. Wil je op een duurzame manier jouw woning ventileren? Dan kun je het beste kiezen voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. 

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Er bestaan verschillende ventilatiesystemen waarmee je jouw woning van schone lucht kunt voorzien. Een ventilatiesysteem dat tegenwoordig heel populair is, betreft het ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hoe dit ventilatiesysteem werkt, is eigenlijk al een beetje uit de terminologie af te lezen. En nog een belangrijke USP: bij deze manier van ventileren gaat er nagenoeg geen energie verloren! In de wintermaanden wordt de warme vervuilde lucht gebruikt voor het verwarmen van de schone inkomende lucht. Kortom, er komt bij dit ventilatiesysteem net zo veel verse lucht binnen als dat er vuile lucht uitgaat waardoor  er sprake is van een balans tussen de verschillende luchtstromen. Om deze reden wordt dit ventilatiesysteem ook wel balansventilatie genoemd. Het is een ventilatiesysteem dat duurzaam is voor het milieu én voor jouw portemonnee. 

Hoe zit het systeem in elkaar?

Een duurzaam ventilatiesysteem klinkt heel mooi, maar hoe zit het systeem precies in elkaar en hoe is het systeem praktisch gezien vormgegeven? Een WTW-ventilatiesysteem bestaat uit verschillende onderdelen. Het hart (ook wel de WTW-unit genoemd) van het ventilatiesysteem bevindt zich doorgaans op zolder. Op deze unit is een luchtverdelingssysteem aangesloten via welke verse lucht naar alle ruimtes in huis wordt toegevoerd. De WTW-filters in het systeem zorgen ervoor dat de lucht vervolgens wordt gefilterd. Voor een optimaal gezond binnenklimaat is het dus dan belang dat de filters goed werken. Vervang de filters daarom op tijd en voorkom daardoor dat de effectiviteit van het ventilatiesysteem afneemt. 

Het verband tussen isolatie en ventilatie

De termen ‘ventilatie’ en ‘isolatie’ lijken twee opzichzelfstaande begrippen. Ze lijken op de toonval na, niets met elkaar gemeen te hebben, Maar niets is minder waar. Deze twee begrippen zijn wel degelijk nauw met elkaar verbonden: een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat een goede ventilatie noodzakelijk is. Woningen in Nederland worden bij de bouw tegenwoordig heel goed geïsoleerd, waardoor de stookkosten aanzienlijk lager zijn en er minder warme lucht verloren gaat. Tegelijkertijd  betekent dit ook dat de vervuilde lucht langer in huis blijft hangen, dus voor de waarborging van een gezond binnenklimaat is goede ventilatie dan ook noodzakelijk.

You May Also Like