Een eigen huis bouwen is een droom voor velen, maar het voelt vaak ook onbereikbaar want waar moet je beginnen? Die onzekerheid is helemaal nergens voor nodig, je moet alleen weten welke stappen je moet nemen. In dit artikel lees je over de vijf stappen je moet nemen om jouw droom te realiseren.

Stap 1: Bouwkavel kopen

Zonder bouwvergunning mag je niet zomaar een eigen huis bouwen. De gemeente beslist welke bouwkavel je mag kopen en waar je dus kunt gaan bouwen. Vaak worden er een aantal zelfbouwkavels beschikbaar gesteld wanneer er een nieuw project wordt gestart. Houd er wel rekening mee dat als je zelf gaat bouwen, je de volledige verantwoordelijkheid draagt over de bouw van de woning. Een eigen woning mag je naar eigen wens bouwen, maar het bestemmingsplan en de afmetingen van de woning staan vast. Daar mag je niet van afwijken. Zorg er dus voor dat je van te voren weet welk bestemmingsplan geldt voor die wijk en of het matcht met wat jij voor ogen hebt. 

Stap 2: Jouw droomhuis ontwerpen

Dit is de leukste stap, je kunt nu zelf een ontwerp gaan maken. Je kunt op verschillende manieren een huis ontwerpen. Je kunt dit samen met een architect, interieurontwerper of de aannemer doen. Zij kunnen je tips geven en weten wellicht dingen waar jij nooit aan gedacht zou hebben. Je kunt er echter ook voor kiezen om het helemaal zelf te doen. Er zijn diverse programma’s waarmee je dit zelf op de computer kunt doen. Je kunt dan door middel van een 3D techniek jouw huis bouwen. 

Stap 3: Omgevingsvergunning aanvragen

Als je het ontwerp klaar hebt, kun je een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Zij gaan dan jouw ontwerp beoordelen om te kijken of je aan alle voorwaarden voldoet om het huis te mogen bouwen. Het is dus slim, als je zelf een ontwerp hebt gemaakt, om van te voren jouw ontwerp door iemand te laten checken. 

Stap 4: Aanneemovereenkomst tekenen

Wanneer de omgevingsvergunning rond is, kun je echt beginnen met bouwen. Je ondertekent dan samen met de aannemer een aanneemovereenkomst. In deze overeenkomst staat onder andere het budget, de uiteindelijke kosten, de bouwtermijn en ontbindende voorwaarden. Dit is belangrijk om vast te leggen, dat voorkomt een hoop problemen achteraf. 

Stap 5: Hypotheek voor zelfbouw regelen

Je kunt voor de hypotheek het beste een onafhankelijke hypotheekadviseur in de arm nemen. Het is namelijk zo dat alle hypotheekverstrekkers andere regels hebben omtrent het zelf bouwen van een woning. De ene verstrekt helemaal geen hypotheek als je zelf een huis gaat bouwen, terwijl een ander het graag doet. Ook zijn er hypotheekvertrekkers die een korting geven als je je huis zo duurzaam mogelijk gaat bouwen. Het is dus wel fijn als een onafhankelijke adviseur jou advies op maat kan geven.

You May Also Like