De laatste jaren wordt het steeds populairder om afval te scheiden. We zijn ons er steeds meer van bewust dat een betere wereld bij onszelf begint. Afval scheiden is hier een belangrijk onderdeel in en makkelijk te realiseren. Iedereen kan hierin zijn steentje bijdragen. 

Welk afval kun je thuis allemaal scheiden?

De meeste mensen scheiden inmiddels hun afval, zodat ze een steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu. Maar wat kun je thuis allemaal scheiden? Voorheen hadden veel huishoudens een grijze container, waar al het afval in ging. Tegenwoordig doen gemeenten hun best om meerdere containers te leveren aan huishoudens, zodat het scheiden van afval makkelijker wordt. Zo krijgen huishoudens een papiercontainer, een container voor plastic en een container voor GFT. Een nadeel hiervan is, is dat je je restafval apart moet verzamelen. Vaak staan er op verschillende plekken in de wijk een ondergrondse container waarin je dit kunt gooien. Wat kun je thuis allemaal scheiden:

  • Plastic
  • Papier
  • GFT (groente-, fruit- en tuinafval) 
  • Glas
  • Restafval 

Hoe kun je je afval het best scheiden?

Nu we meerdere soorten afval scheiden dan een paar jaar geleden, heb je ook meer prullenbakken nodig. Maar je wilt natuurlijk niet meer prullenbakken in huis neerzetten. Een handige oplossing is de prullenbak 3 in 1. Hierin kun je bijvoorbeeld jouw restafval, plastic en GFT in verzamelen. Dan houd je natuurlijk nog je papier en glas over, maar je kunt het oud papier verzamelen in een doos en glas kun je in een boodschappentas bewaren. Op het moment dat je boodschappen gaat doen, kun je dit makkelijk meenemen om vervolgens in een glasbak te gooien. Vaak is dit wel aanwezig in de buurt van supermarkten. 

Afvalbakken die passen bij jouw interieur

Er is tegenwoordig zoveel keus qua afvalbakken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt kiezen voor hele simpele prullenbakken, maar ook voor fancy systemen. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Je kunt een prullenbak verstoppen in een keukenkastje, maar bij de meeste mensen staat de prullenbak op een zichtbare plek. Tegenwoordig heb je hele mooie design prullenbakken. Een design prullenbak is niet alleen functioneel, maar staat ook mooi in het interieur. Je kunt hiermee een echte eyecatcher creëren. 

Is het verplicht om afval te scheiden?

Sinds 1 juli 2020 zijn gemeenten wettelijk verplicht om papier, gft, metaal, kunststof, glas en elektronisch materiaal gescheiden in te leveren. Sinds kort moet plastic ook gescheiden worden. Als jij niet goed je afval scheidt, riskeer je een boete van 90 euro. Vanaf 2025 wordt het ook verplicht om textiel en gevaarlijke afvalstoffen gescheiden in te leveren.

You May Also Like