We hebben er bijna allemaal zo eens in de zoveel tijd wel eens behoefte aan: de woonkamer eens flink op zijn kop zetten. Niet eens door direct allemaal nieuwe dingen aan te schaffen. Nee, gewoon schuiven met de meubels kan al heerlijk zijn, en ervoor zorgen dat je je kamer weer helemaal geweldig vindt. Wat veel mensen echter vergeten, is dat je er met het schuiven van je meubels nog niet bent. Als je de verschillende hoeven van je kamer opnieuw inricht, moet je ook zeker niet je vergeten om ook je verlichting daarop aan te passen.

Stoot je weer je hoofd!

De belangrijkste reden om je lampen ook te veranderen als je je kamer verandert? Ze staan of hangen na je kleine aardverschuiving waarschijnlijk niet echt meer op de handigste plekken. Hanglampen doen het hartstikke goed op bepaalde plekken in je kamer, maar zijn minder geschikt om te hangen op plekken waar je langs wilt lopen of overeind komt uit je stoel. Grote kans dat je steeds je hoofd gaat stoten, en dat kan de bedoeling niet zijn.

Ook andere lampen kunnen er een beetje verloren bij staan nadat je de meubels verschoven had. Die leuke staande lamp die ervoor zorgde dat je lekker kon lezen in dat hoekje op je luie stoel, staat nu zijn licht recht in de tv te schijnen, of een kast in het zonnetje te zetten. De eettafel is opeens gehuld in het duister, nu er geen lamp meer boven hangt. Niet handig! Het beste is dan ook om, nadat je tevreden bent over je nieuwe inrichting, je lampen simpelweg allemaal weg te halen en opnieuw te gaan plaatsen.

Begin bij de basis

Als je de lampen opnieuw een plekje gaat geven, dan begin je bij de basis. De grote lampen, die voor een functionele verlichting van de kamer zorgen. Je zorgt ervoor dat de kamer op alle belangrijke punten voldoende verlichting heeft om functioneel te zijn. Een licht boven de eettafel, eentje op een handige plek aan het plafond en eentje die je zithoek verlicht, bijvoorbeeld.

Daarna is het tijd om accenten aan te gaan brengen. Verlichting is tenslotte niet alleen functioneel, het zorgt ook voor sfeer. Welke hoekjes wil jij wat extra belichten, en welke juist niet? Een tafellamp is makkelijk ergens neergezet, op een tafel of een kast, en kan ondanks zijn bescheiden licht een groot verschil maken. Je mooie kastje, of wat daarop staat, extra zichtbaar maken, of juist meer sfeer geven. Juist met deze kleinere lampen kun je makkelijk ‘spelen’, en net zo lang schuiven en veranderen tot je de perfecte sfeer te pakken hebt.

You May Also Like