Heerlijk avondje is gekomen. Of, tenminste… Hier in is hij vandaag aangekomen en zijn we met Kas de Sint wezen verwelkomen. Sinterklaas avond laat nog even op zich wachten maar de ideeën worden toch al geïnventariseerd en nagelopen.
Wij houden van dingen samen doen, en wat is er nou niet heerlijker om lekker een gevulde speculaas samen te maken op Sinterklaaravond?
Gevulde speculaas
Ingrediënten
- 200 gram amandelspijs
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram bloem
- 100 gram boter of margarine
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- snufje zout
- 2 à 3 theelepels speculaaskruiden
- enkele amandelen om te garneren
- eidooier om te bestrijken
Bereiden
Doe het zelfrijzend bakmeel, de bloem, boter, suiker, zout en de speculaaskruiden in een kom. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes. Kneed met een koele hand de massa tot een samenhangende bal. Als het deeg te droog blijft, kun je er nog een lepel melk door mengen.
Het deeg uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 18 bij 26 cm. Deze overdwars doorsnijden. Leg één van de lappen op een beboterde bakplaat. Druk het amandelspijs uit tot een rechthoek, die iets kleiner is dan deze deeglap, en leg het spijs daarna op het deeg. Leg vervolgens de andere deeglap hier overheen. De randen kun je iets aandrukken met een vork.
Steek de amandelen als garnering op enige afstand van elkaar in het deeg. Bestrijk daarna de bovenkant van het deeg met het losgeklopte eidooier. Dit geeft na het bakken een mooie glans aan de speculaas.
Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven (circa 170 graden) en laat de speculaas in ongeveer 40 minuten gaar en bruin worden. Laat daarna het gebak afkoelen en haal het voorzichtig van de bakplaat.
Wat kan ik zeggen, heerlijk en super gezellig omdat samen met je kind of kinderen te doen. En wat dacht je van de heerlijke geuren in je huiskamer van die heerlijke speculaas.