We vertellen je waarschijnlijk niets nieuws als we je zeggen dat de gasprijzen op dit moment bijzonder hoog zijn. Koppel dat aan de enorme inflatie en je snapt wel waarom mensen op zoek zijn naar manieren om te besparen. Wellicht doe je op het moment ook beter je best om te besparen waar het kan. Meerdere mensen doen met je mee. Eén van de manieren waarop dit gedaan wordt is door de overstap te maken naar hout in plaats van gas. Zo kiezen mensen voor aanmaakblokjes openhaard en vergelijkbare alternatieven. Wat de voordelen hiervan zijn, vertellen we je in deze blog.

Waarom kies je voor aanmaakhout?

Alhoewel de houtbouw ook met inflatie te maken heeft, waardoor de verkoopprijzen ook gestegen zijn, valt de stijging hiervan in het niet bij de stijging van de gasprijzen. Dit heeft vooral te maken met de oorlog in Oekraïne en de algehele maatregelen die genomen zijn om Rusland in de portemonnee te treffen. Veel mensen zijn hier mee eens, maar alsnog zitten we in ons land op de blaren. Voor veel mensen is de gasrekening per maand met honderden euro’s gestegen. Mensen zijn op zoek naar alternatieven en zijn hierdoor onder meer uitgekomen bij aanmaakhout. Maar waarom zou je aanmaakhout kopen?

Aanmaakhout is dus goedkoper dan gas, maar er zijn nog meer redenen om hiervoor te kiezen. Ten eerste zijn aanmaakblokjes bijzonder efficiënt. Dit geldt voor de open haard, maar ook voor andere modellen zoals een inbouwhaard of een losse houtkachel. Hierbij kan hout een rendement van maar liefst 80% tot 90% behalen. Dit houdt in dat je minder hout nodig hebt om meer warmte te behalen. Bovendien blijft de warmte langer hangen, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Dat is een stuk voordeliger. 

Verschillende soorten aanmaakhout

Ook op het gebied van houtjes voor je open haard, inbouwhaard of houtkachel zijn er meerdere varianten waar je voor kunt kiezen. Als we je iets mogen aanraden, dan is het om te kiezen voor gedroogd hout in plaats van nat hout. Nat hout heeft als nadeel dat het meer knettert, dat het tot meer rook leidt en dat er een grotere kans is op vervuiling binnen de kachelpijp. Bij gedroogd haardhout heb je deze problemen niet. Gedroogd haardhout zorgt voor een efficiëntere branding en je behaalt hiermee een hoger rendement. Maak ook de overstap van gas naar hout en maak gebruik van dit soort aanmaakblokjes.

You May Also Like